У Мінсоцполітики обговорили з експертами ВООЗ питання підтримки людей з інвалідністю

1 09 5 852143972510 2. реабілітації, інвалідністю, інвалідів

  1 09 5 852143972510 17 грудня у Міністерстві соціальної політики України під час зустрічі першого заступника Міністра Василя Шевченка з експертами місії Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) обговорювалися питання оцінки якості функціонування системи реабілітації осіб з інвалідністю в Україні.

Як зазначили фахівці місії, за результатами їхнього візиту до України будуть розроблені рекомендації щодо подальшого впровадження на національному рівні Глобального плану дій ВООЗ на 2014-2021 рр. з підтримки і реабілітації людей з обмеженням життєдіяльності.

На початок 2015 року в нашій країні налічувалося 2 568 532 особи з інвалідністю, з яких 151 125 дітей, повідомив Шевченко. Для забезпечення своєчасності й комплексності реабілітаційного процесу сформована мережа реабілітаційних установ. У сфері управління Мінсоцполітики і місцевих органів соціального захисту населення працюють 165 реабілітаційних установ для інвалідів і дітей-інвалідів, в яких за І півріччя 2015 р. отримали реабілітаційні послуги 12 017 осіб з інвалідністю.

9 реабілітаційних установ безпосередньо підпорядковані Мінсоцполітики і перебувають у державній власності. Це центри професійної реабілітації інвалідів (Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів, Вінницький міжрегіональний центр профреабілітації інвалідів „Поділля”, Львівський міжрегіональний центр соціально-трудової, професійної і медичної реабілітації інвалідів і Донбаський міжрегіональний центр профреабілітації інвалідів), а також центри соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Призначенням цих установ є реабілітація, відновлення знижених або втрачених професійних функцій, сприяння вибору професії і адаптації до неї дітей-інвалідів віком від 16 років і дорослих інвалідів, поновлення їхньої трудової діяльності в колишній або новій професії.

Василь Шевченко поінформував про основні пріоритети державної політики щодо осіб з інвалідністю. Окрему увагу він привернув до набутого Україною практичного досвіду протезування і забезпечення технічними засобами реабілітації ветеранів антитерористичної операції на Сході нашої держави. Також перший заступник Міністра повідомив, що в контексті адміністративної реформи, яка почалася в Україні, послуги інвалідам будуть передаватися на рівень громад – туди, де живуть адресати цих послуг.

Експерти ВООЗ наголосили, що ситуація в Україні справді складна і вимагає підтримки міжнародної спільноти. Для вироблення відповідних пропозицій місія Всесвітньої організації охорони здоров’я зустрінеться з представниками Міністерств освіти, охорони здоров’я, відвідає лікувальні та реабілітаційні заклади, які надають послуги особам з інвалідністю.

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*