Люди з обмеженими можливостями ініціюють створення реабілітаційного центру

1 15 3 1455283558 dsc02300 1 2. реабілітації, інвалідів

  1 15 3 1455283558 dsc02300 1

Під таким гаслом пройшло засідання круглого столу, яке відбулося 12 лютого, щодо створення у обласному центрі КУ «Центр надання соціально-медичних, психологічних послуг учасникам АТО та членам їх сімей».

Участь у заході взяли представники громадських організацій, які виступили ініціаторами засідання, заступник міського голови Альона Дмітрєвская, секретар Сумської міської ради Андрій Баранов та керівництво міськуправління соціального захисту населення.

Тему зустрічі озвучила голова ГО дітей-інвалідів та молоді з ДЦП «Наша родина», представник ВГО Національної Асамблеї інвалідів України в Сумській області Людмила Фрунзе. За її словами, наразі існує болюча проблема серед людей з інвалідністю, які проживають у Сумах, щодо реалізації їх прав на реабілітацію та належний догляд у спеціальній установі. Це стосується абсолютно всіх категорій людей, які мають проблеми із опорно-руховим апаратом.

Людмила Фрунзе зазначила, що депутатський корпус Сумської міської ради зробив крок назустріч в цьому плані та ухвалив рішення від 29 вересня 2015 року про створення в м. Суми КУ «Центр надання соціально-медичних, психологічних послуг учасникам АТО та членам їх сімей». З огляду на те, що у цьому законодавчому акті чітко зазначені категорії осіб, які мають право отримувати відповідні послуги, інші люди з інвалідністю зосталися поза увагою.

На підтвердження цього виступили представники ГО, серед яких були і матері дітей, хворих на ДЦП. На жаль, розповіли жінки, на сьогодні у Сумах дуже мало можливостей для реабілітації людей з такими вадами здоров’я, як у їхніх дітей. Хоча всі вони підпадають під категорію, відповідно до якої мають надаватися послуги у реабілітаційному центрі.

Людмила Фрунзе зазначила, що в цьому напрямку вже є певні напрацювання. Зокрема, налагоджена співпраця із польськими партнерами, які готові надати благодійну допомогу у вигляді обладнання для реабілітації інвалідів. Але для цього потрібне приміщення.

  1 15 3 1455283576 dsc02309 2

До речі, польський досвід показує, що для реабілітації людей різних вікових категорій та стадій інвалідності не потрібно шукати різні приміщення. Всі належні умови можна організувати в одному. Для цього лише необхідна підтримка міської влади.

Таку пообіцяв секретар Сумської міської ради Андрій Баранов: «Як представник влади можу сказати, що це питання не залишиться поза увагою. Адже розумію, наскільки воно важливе для вас та ваших дітей. Тому вже найближчим часом ми разом з вами та фахівцями управління соціального захисту населення маємо напрацювати чіткий план дій в цьому напрямку. Вважаю, що інваліди повинні відчувати себе повноцінними мешканцями. І це завдання та виконання для влади. І я впевнений у тому, що нам вдасться досягти плідних результатів задля того, аби кожен, хто цього потребує, зміг отримати гідну увагу та підтримку».

Муніципальний інформаційний портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*