На благо дітей з особливими потребами

  1 01 2 2E7NzlkqKE 1Знакова подія відбулася минулого тижня, 26 лютого 2016 р., на Дрогобиччині в м. Стебнику, який межує з містом-курортом Трускавцем, пройшла урочиста посвята приміщення Обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Чин посвяти здійснили священики всіх конфесій, які функціонують в цьому місті, а саме: отець Володимир і отець Михайло УГКЦ, отець Михайло УПЦКП.

Відремонтоване триповерхове приміщення і обладнані тут навчально-реабілітаційні кабінети відкрили свої двері завдяки добрій волі Дрогобицької та Стебницької міських рад, які передали це приміщення в розпорядження Центру. А ще більше батьки і діти завдячують тут Львівській обласній державній адміністрації та Львівській обласній раді, які здійснювали фінансування для проведення ремонтних робіт і придбання відповідного реабілітаційного обладнання та меблів.

Під час урочистої посвяти бажаними гостями були відповідальні працівники Обласної державної адміністрації, Департаменту соціального захисту населення ЛОДА – заступник директора департаменту Соболь Оксана, заступник директора Львівського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів – Рената Іваць, голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України – Марія Гнатів, очільники міст Дрогобича – начальник управління сім’ї і молоді Леся Пашко, м. Стебника – міський голова Петро Старосольський, начальник Дрогобицького управління соціального захисту населення – Іван Терлецький, начальник управління соціального захисту населення Дрогобицької РДА Галина Чапля, начальник Стебницького управління соціального захисту населення – Лілія Кулинич, дитячого санаторію «Джерело» м. Трускавець – заступник головного лікаря Пасемко Василь, голова місцевого товариства «Надія» – Ірина Дзюрак, гості з Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, декан соціально – гуманітарного факультету Ігор Гриник, з відділу освіти виконавчих органів Дрогобицької міської Ради, депутат міської Ради директор СШ № 18 Роман Броницький.

Адже тут, у Центрі для послуг неповносправних діток області, яких в нашому краї більше 10 тисяч, відповідно до стандартів із надання реабілітаційних послуг, обладнано навчально-реабілітаційні кабінети, кабінет лікувальної фізкультури площею 72 кв. м з відповідним реабілітаційним обладнанням, кабінет масажу з сучасним масажним ліжком «Нуга-Бест», яке подарували Центру спонсори з Бельгії. Тут обладнано кабінет психолога, дефектолога, сенсорну кімнату. На окремому поверсі обладнано спальні кімнати, кімната матері та дитини, кімната денного перебування дітей. Відповідно до сучасних вимог – туалетні кімнати, душові з гарячою та холодною водою, ізолятор. В Центрі дітки мають можливість вивчати елементи комп’ютерної грамотності, а швейні машинки допоможуть вивчити швейній справі. До речі, протягом останніх семи років Центр здійснював свою діяльність на орендованих площах у 198 кв. м дитячого санаторію «Джерело» м. Трускавця. Тут пройшли соціальну реабілітацію 547 дітей нашої області, а також 8 дітей з тимчасово окупованих областей України. Працівники Центру, батьки пережили ряд хвилюючих моментів, коли 11 річний Володя зі Стебника вперше вимовив слово «мама», а 5 річна Ілона з Дрогобича після дворічного перебування в Центрі зробила перші самостійні кроки, а Аня з Трускавця, яка взагалі не говорила до 4-х років, зараз навчається в загальноосвітній школі. Тут ми побачили маленьку Юлю з Сокальщини у інвалідному візку, яка вже 4-й раз приїжджає до Центру і почуває себе, як удома «бо відчуває тепле відношення до себе, увагу і турботу людей, які її тут оточують».

Такі та інші приклади знімають всякі сумніви – потрібен чи ні такий Центр у нашому регіоні. Якщо раніше в Центрі могли перебувати до 16 дітей, то зараз, в освяченому приміщенні можуть перебувати до 50 дітей. А сучасна їдальня в новому приміщенні забезпечує п’ятиразове харчування діток з смачними сніданками, обідами, вечерею. Щоденне меню відповідає віковим особливостям дітей, адже тут ми побачили дітей від 4-х до 18-ти років.

Умови, які створені в Центрі дають можливість поставити на якісно новий рівень співпрацю з соціально-гуманітарним факультетом Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, викладачі якого проводять навчальні і практичні заняття з дітьми та вчителями – реабілітологами, а студенти набувають навичок майбутніх соціальних педагогів, психологів. Ці думки висловив декан цього факультету Ігор Гриник, який прийняв активну участь у посвяті Центру.

Центр є закладом Департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА, керівники якого Мартиняк В. В., Соболь О. Ф. постійно підтримують і піклуються про подальший поступ цього закладу. Саме завдяки піклуванню обласної державної адміністрації, обласної ради наші дітки змогли отримати таке приміщення, в якому створені і будуть вдосконалюватися умови для їх належної соціальної реабілітації, оздоровлення і становлення повноцінними членами нашого суспільства.

Так резюмує нашу розмову директор Центру. Успіхи Центру його подальший розвиток в значній мірі залежать від тісної співпраці з органами соціального захисту, освіти, медицини нашої області в яких, на нашу думку, є одна мета – робити все для того, щоб неповносправні діти відчували турботу, а батьки завжди мали надію на їх краще майбутнє.

Протягом останніх семи років Обласний центр здійснював свою діяльність на теренах міста Трускавця, в орендованих площах дитячого санаторію «Джерело». Тут вони робили перші кроки, набиралися досвіду організації реабілітаційного процесу з неповносправними дітьми. З кожним роком все тіснішого. І тому постало питання про розширення такого Центру, щоб охопити більшу кількість дітей. І таке приміщення знайшлося для дітей в м. Стебнику.

Працівники Центру, батьки і надалі підтримуватимуть зв’язок з містом-курортом Трускавцем, використовуючи його санаторно-курортну базу.

Тут в нас водно-спортивний комплекс «Спортовець», Міжнародна клініка водного лікування професора Казявкіна, спілкування з морськими тваринами в дельфінарії. А наш краєзнавчий музей, парки, сквери прививатимуть діткам любов до нашого краю, природи і навколишнього середовища.

Галина Льорет,
вчитель-реабілітолог

Нафтовик Борислава

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*