Програма активної реабілітації “Повернення до життя” (ВІДЕО)

1 10 5 1465459884-2982 2. реабілітації, інвалідністю, інвалідів

 1 10 5 1465459884-2982 1

Київ. 9 червня о 10.00 відбулася прес-конференція з нагоди започаткування Програми активної реабілітації “Повернення до життя” для травмованих діючих та звільнених військовослужбовців і цивільного персоналу сектора безпеки і оборони України. (Прес-центр Укрінформ. Зала 1)

Організатор: Всеукраїнське громадське об’єднання “Національна Асамблея інвалідів України”, Офіс Агенції НАТО з підтримки і постачання (NSPA) в Україні.

У заході взяли участь: Ігор Жданов – Міністр молоді та спорту України; Сергій Устименко – заступник Міністра соціальної політики України; Валерій Сушкевич – Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю; Наталія Скрипка – виконавчий директор Всеукраїнське громадське об’єднання “Національна Асамблея інвалідів України”; Фредерік Пежо – керівник секції Програм НАТО “Партнерство заради миру”.

Підсумкові матеріали:

В Україні розпочинається програма активної реабілітації “Повернення до життя”

Національна асамблея інвалідів спільно з Трастовим фондом НАТО з медичної реабілітації, Міністерством соціальної політики та Міністерством молоді та спорту розпочинає програму реабілітації військових та цивільних осіб, що постраждали внаслідок проведення АТО.

Про це на прес-конференції, що пройшла в Укрінформі 9 червня, заявила виконавчий директор Всеукраїнського громадського об’єднання “Національна асамблея інвалідів України” Наталія Скрипка, повідомляє кореспондент агентства.

“Програма розрахована на два роки. Протягом програми ми плануємо провести 17 таборів. Ідея, яку ми заклали у проведення цієї програми – це інтеграція та інклюзія. Ми не плануємо створювати окремі реабілітаційні групи, окрему програму виключно для військових та добровольців, які повернулися зі сходу з пораненням, ці групи будуть повністю інклюзивними”, – сказала Скрипка.

За її словами, реабілітація буде проводитися з тими особами, які вже пройшли медичне лікування і їм потрібно отримати нові навички для життя відповідно до того стану, в якому опинилися через поранення.

Як повідомила Скрипка, під час кожної сесії програми реабілітацію будуть проходити 20 осіб – 10 військових і 10 цивільних. Фінансування реабілітації військових забезпечить Трастовий фонд НАТО, а цивільних осіб, які постраждали внаслідок АТО – буде проводитися за підтримки Мінсоцполітики і Міністерства молоді та спорту та за кошти громадських організацій.

Метою цієї програми, як наголосила Скрипка, є не просто фізична, або ж медична чи психологічна підтримка, а надання можливості людям з інвалідністю побачити для себе перспективи у житті. При цьому, за її словами, робота буде проводитися за принципом “Рівний рівному”, тобто серед інструкторів, які проводитимуть заняття, будуть люди з різними групами інвалідності, ті, хто проходив службу під час АТО, а також спортсмени-паралімпійці.

Як зазначив на прес-конференції Уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, супроводження групи з 20 осіб зі спинальними травмами чи ампутацією кінцівок будуть здійснювати групи сервісу з 24 фахівців різних напрямків.

“В цих групах сервісу є люди здорові, є фахівці психологи, психотерапевти, є ті, кого називають “рівний рівному”. Група сервісу дає можливість відпрацювати з людиною з інвалідністю так, щоб повернути її до життя”, – сказав Сушкевич.

Зокрема, планується крім психологічної, фізичної та медичної реабілітації також проводити навчання необхідним навичкам та умінням щодо самообслуговування, незалежності у побуті від сторонніх осіб та адаптації у повсякденному житті. При цьому організатори не виключають, що серед учасників програми будуть і ті, хто знайде своє майбутнє у паралімпійському спорті.

Програма буде проводитися на базі підприємства Національного паралімпійського комітету України “Західний реабілітаційно-спортивний центр”, що розташований в Карпатах у Львівській області.

Курс розрахований на два тижні для кожної особи з можливістю повторення через 3-5 місяців. Всього у програмі візьмуть участь 170 військових та 170 цивільних, що отримали інвалідність під час АТО. Загалом на дворічну програму, за словами Скрипки, було виділено 200 тисяч євро.

Відео с прес-конференції:


Укрінформ
+ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*