Гра наосліп. Ще й без тренувань

1 18 0016 2. інвалідів

1 18 0016 1

Ці футболісти грають у суцільній пітьмі. Крихту зору, що залишився в інвалідів, забирає спеціальна пов’язка. М’яч спортсмени ведуть, орієнтуючись тільки на звук дзвіночків, що в ньому. Але забивають у ворота абсолютно зрячому голкіперу! Чернігівська команда зі сліпого футболу стала другою на міжнародному турнірі в Молдові.

П’ять спортсменів — інвалідів по зору — щойно повернулися з Кишинева зі «сріблом» у кишені. Хлопці перемогли команду Румунії, зіграли внічию з господарями, однак поступилися Росії.

— Ми вже вчетверте грали з росіянами, і жодного разу не було навіть «нічиєї». У північних сусідів 13 команд зі сліпого футболу, два склади — юніори й основний, у них проходять міжнародні турніри, для тренувань створені спеціальні бази, — розповідає тренер та воротар команди Сергій Самко.

У нас же ситуація зовсім інша. Чернігівський футбольний клуб інвалідів «Спорт Конкордія» — єдиний в Україні. Однак і він не може нормально готуватися до змагань — не має ані власного поля, ані бази.

— Насправді тренуватися просто нема де. Кожного разу перед змаганням доводиться шукати поле й тренувальну базу — з кимось домовляємося, а хтось просить гроші. Ось перед турніром нас пустила на власне поле під час навчального процесу школа-інтернат, за що їй спасибі. Але нормальної підготовки нема, — каже нападаючий команди Віктор Костюк.

А можливістю брати участь у змаганнях команда завдячує спонсорам.

Але, незважаючи на всі труднощі, наші перемагають! Ще п’ять років тому інвалід першої групи по зору Максим Гоцало ніколи не повірив би, що зможе ганяти м’яча. А сьогодні він — найкращий захисник міжнародного турніру!

— Спочатку було дуже страшно, щоб не травмуватися. Я вдягнув маску і, зробивши кілька кроків, уже не розумів, чи то я на середині поля, чи біля бортика. Тепер після стількох років тренувань поле вже в мене в уяві. Я захищаю ворота тільки на слух, орієнтуючись, куди рухається нападаючий команди суперника, — розповідає Максим.

Та й у «Конкордії» сподіваються, що незабаром ситуація в країні зміниться. Двоє саме чернігівських тренерів, єдині в Україні, уже отримали сертифікати, що дозволяють їм готувати спортсменів. Вони готові ділитися досвідом та займатися і з іншими українськими командами. І все ж не втрачають віри, що в нашій державі розвиватиметься спорт, у який сьогодні вже грає вся Європа. Адже сліпий футбол не просто гра, він дарує спортсменам з обмеженими фізичними можливостями сповнене подій і переживань життя, відкриває світ і змушує повірити в неможливе.

Ольга Чижова

“Чернігівські відомості”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*