Через спорт — до інклюзії

Через спорт — до інклюзії. спеціальна олімпіада, соціалізація, суспільство, інвалідність, інклюзія

У березні у Херсонській та Вінницькій областях продовжиться пілотний інклюзивний проєкт «Здорові громади», організований Спеціальною олімпіадою, яка займається соціалізацією, розвитком та фізичним вихованням людей із вадами розумового розвитку. «Вади розумової діяльності роблять людей найменш захищеними. Особливо актуальною стала допомога та підтримка людей із розумовими вадами в останній рік — під час поширення коронавірусної інфекції. Серед найбільш вразливих — атлети Спеціальної олімпіади. Особливо небезпечна ця інфекція для людей із синдромом Дауна, у яких є проблеми з імунітетом: летальність у людей з такою патологією — у 10 разів вища, ніж у інших, — розповів академік НАН України, президент Спеціальної олімпіади в Україні Сергій Комісаренко. — Починаючи із 60-х років, Спеціальна олімпіада стала найбільш масовим рухом у світі. В Україні, на жаль, цей рух — маловідомий. Олімпіада, створена родиною Кеннеді, охопила весь світ. Це найбільш чисельна міжнародна спортивна організація людей з інвалідністю у світі, що проводить змагання із 32 олімпійських видів спорту для дітей і дорослих. Бути причетним до цього руху — велика честь».

Фахівці кажуть, що в останній час спортивна складова олімпіади сьогодні перебуває у важкий умовах. «Програма «Здорові громади», у рамках якого реалізуються низка оздоровних програм, для людей з розумовою відсталістю, є основною програмою «Здоров’я спортсменів». В Україні тривалий час реалізується програма фанфітнес, а в минулому і цьому році на Херсонщині і Вінниччині реалізовуються програми «Здорова стопа» і «Хелс промоушн». Програма «Здоров’я спортсменів», яка реалізується в рамках програми «Здорові громади», може бути успішною лише у разі тісної співпраці лікарів, громадськості та батьків. Як показує досвід двох регіонів, там, де активну позицію займають батьки, досягається успіх. Перепони, з якими ми зустрічаємося, — це пошук кваліфікованих фахівців, які мають бажання і можливість брати участь», — розповів директор спортивних програм Спеціальної олімпіади Євген Гончаренко.

За словами представників цього руху, у 2021 році буде продовжено успішний проєкт із футбольним клубом «Шахтар» та Фондом Народонаселення ООН у чотирьох містах: тренери займатимуть із футболістами спеціальної олімпіади України. Також підписано договори із навчальними закладами, Федерацією бадмінтону України.

«У людей з фізичними вадами розвивається багато супутніх захворювань. Фізична культура допоможе формувати у них розуміння, що без зусиль вони не досягнуть цілі, — наголосив срібний призер Олімпійських ігор з плавання, член Національного олімпійського комітету Денис Силантьєв. — Інклюзія — це процес, який виявляє бар’єри, які існують в Україні щодо людей з обмеженими можливостями. Україна — лише на початку розвитку інклюзивної освіти. Спеціальна олімпіада України — дуже важливий захід, щоб показати, який є попит в суспільстві та що повинна робити влада».

Оксана Миколюк

«День»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*