На Дніпропетровщині ветерани Російсько-Української війни стрибали з парашутом (ВІДЕО)

На Дніпропетровщині ветерани Російсько-Української війни стрибали з парашутом (ВІДЕО). ветеран, парашут, поранення, стрибок, інвалідність

На Дніпропетровщині ветерани Російсько-Української війни стрибали з парашутом. ветеран, парашут, поранення, стрибок, інвалідністьСтрибок з парашутом. 5 канал

Стрибки нескорених. На Дніпропетровщині, на аеродромі в селищі Майське, учасники бойових дій на сході стрибали з парашутами. Це 15 бійців, які через поранення на фронті мають інвалідність. Серед них Василь Стуженко. Він увійшов до збірної з 20 ветеранів для участі в міжнародних змаганнях “Ігри нескорених”. Своїми враженнями бійці поділилися з кореспонденткою “5 каналу” Наталею Світловою.

Літак з ветеранами бойових дій на сході України на аеродромі “Майське” підніметься на висоту 4 тисячі 200 метрів. У черзі на стрибок Василь Стуженко – він підкорюватиме хмари вчетверте.

“Відчуття свободи, потім викид адреналінчику, потім емоцій на тиждень десь”, – розповідає Василь Стуженко, ветеран АТО.

Чоловік утратив праві руку і ногу на сході в серпні 2014 року під Іловайськом. Військова техніка, в якій він їхав, потрапила в засідку і підірвалася. Після тривалого лікування і реабілітації Сергій захопився стрільбою з лука, плаванням і веслуванням. Нині обраний із двох сотень претендентів у двадцятку ветеранів, які представлятимуть Україну на міжнародних змаганнях “Ігри нескорених”.

“Спорт така штука, що він затягує і часу ти вже не відчуваєш”, – каже Василь Стуженко, ветеран АТО.

“Своїм прикладом він не тільки мене надихає, він і інших надихає”, – зазначає Світлана Стуженко, дружина ветерана АТО.

Окрім тяжких поранень Олександру Півторацькому даються взнаки й тяжкі спогади. В підбитій машині на виході з оточення під Іловайськом живим залишився він один серед десятка армійців. На аеродром для першого в житті стрибка приїхав натхненний прикладом інших.

“Ті, хто брав участь у війні, – у них адреналін підвищується. І коли ми вертаємося у мирне життя, не вистачає адреналіну. Перші роки ще нормально, а потім… І я так вважаю, що прийшов цей час”, – розповідає Олександр Півторацький, ветеран АТО.

Перед стрибком у тандемі парашутисти проходять короткий інструктаж. Ігор Павлов згадує вже знайомі правила.

“Перший раз було все цікаво. Я з протезом стрибав. Бачите, зараз я його зняв. Велика швидкість, і ти за нього переживаєш. Ну, я так розумію, що він не вилетить. Так легше”, – каже Ігор Павлов, ветеран АТО.

Він один із перших стрибає в тандемі з літака. У вільному падінні швидкість близько 200 кілометрів за годину.

З парашутом у тандемі з інструктором стрибають п’ятнадцятеро ветеранів, які на фронті були тяжко поранені й отримали інвалідність.

У небі у вільному польоті спортсмени перебувають понад хвилину. Зі стрибка з висоти більш як 4 тисяч метрів розпочинається підготовка ветеранів до військових змагань “Ігри нескорених”.

Організатори таким чином хочуть залучити якнайбільше ветеранів до тренувань. На Дніпропетровщині тих, хто пройшов бойові дії на сході – 27 тисяч.

“Організовуючи “Ігри нескорених”, ми щороку стикаємося з однією і тією самою проблемою – як витягнути ветерана з дому. Ти можеш прийти спробувати, і це ні до чого не зобов’язує, і ось такі приклади їх мотивують”, – розповідає Оксана Горбач, координатор проєкту “Ігри нескорених” в Україні.

“Це не спорт великих досягнень. Але ці люди не підуть на голку, не будуть спиватися, не будуть думати про суїцид”, – говорить Микола Колесник, ветеран АТО.

Міжнародні військові змагання “Ігри нескорених” відбуваються щороку. Українські бійці долучилися до них від 2017-го. Наступні ігри заплановані в Гаазі на травень 2021 року.

Наталя Світлова, Олександр Пронський, Дніпропетровська область

“5 канал”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*