На «Ігри нескорених» від України поїде 20 ветеранів: розлого про те, як обирали переможців (ВІДЕО)

На «Ігри нескорених» від України поїде 20 ветеранів: розлого про те, як обирали переможців (ВІДЕО). ігри нескорених, ветеран, відбір, змагання, інвалідність

На «Ігри нескорених» від України поїде 20 ветеранів: розлого про те, як обирали переможців. ігри нескорених, ветеран, відбір, змагання, інвалідність‘Ігри нескорених’. Фінал відбору / Facebook / Офіс Президента України

Фінальний відбір до збірної України на міжнародні змагання “Ігри нескорених” розпочався у суботу в столиці о 10 ранку. Усі спортсмени – учасники бойових дій, які зазнали травм. Вони змагалися у шести дисциплінах: легка атлетика, стрільба з лука, плавання, пауерліфтинг, веслування на тренажерах та велоспорт. Бачила – Анна Брикова.

Понад 230 ветеранів російсько-української війни із 23-х регіонів зібралися у столиці, щоби взяти участь у фінальній частині відбору до збірної України на міжнародні змагання “Ігри нескорених-2020”. 140 з них випробовують власні сили в післявоєнному спорті вперше.

“Ігри нескорених – це не про спорт і, напевно, не про реабілітацію, а про силу волі, силу духу”, – переконана Оксана Коляда, міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та ВПО.

“Гадаю, незалежно від результатів, ви всі вже переможці, бо ви є прикладом неймовірної сили. Цьогорічні “Ігри нескорених” оголошую відкритими! Дякуємо вам! Слава Україні!”, – заявив у своїй промові Володимир Зеленський. Разом з тим, він пообіцяв зробити невідкладним новий закон “Про статус ветеранів”.

Швидкість, сила, витривалість. А ще неабияка точність. Ветерани війни на сході змагаються у 6-ти видах спорту: бігають, стрибають, стріляють і підіймають велику вагу – щоби показати свою нескореність не лише перед ворогом, а й перед життєвими обставинами.

У веслуванні на тренажерах важливі як швидкість так і витривалість.

На сусідній локації за парканом стріляє з лука Сергій. Чоловік зазнав серйозних поранень на Світлодарській дузі у 2015 році – залишився без руки і ноги. Тому тятиву натягує зубами.

“Зуби на місці, слава богу, не болять. Кожна перемога над собою – для мене це дуже важливо. І сьогодні, у даному випадку, у стрільбі з луку, дуже гарний, як для мене, результат вийшов”, – ділиться Сергій Храпко, учасник відбору.

Поряд цілить Анна. Жінка служила у добровольчому об’єднанні Донбас. 5 днів була в полоні під час Іловайської трагедії і зазнала п’ять поранень у спину. Каже: з чоловіками на рівних – як на війні, так і під час змагань.

“Ні, ми ж там воювали і цього не відчували. Що мені дає стрільба з лука – це урівноваження, це спокій. Натягування тятив на сьогоднішній день це і є сам спорт, сама реабілітація. Фізичні навантаження. Чим більше займаємося, тим краще себе почуваємо”, – зізнається Анна Ільющенкова.

Стометрівку на стадіоні пробігає Володимир. Унаслідок поранення на одному з луганських блокпостів, військовослужбовець втратив ногу. Однак служби не покинув – перевівся у Національну академію сухопутних військ у Львові. Спортом професійно не займався, а тепер підмовили друзі.

“Скоріше не так, як для себе доказати, як, можливо, іншим показати – що, як би, це не кінець (показує протез – ред.), і з таким результатів можна досягати непоганих”, – ділиться Володимир Вишневський.

Результатів досягає і Віталій. Прикордонник був поранений і отримав інвалідність, проте на службі залишився – викладати. На “Іграх нескорених” змагається вже вдруге: пишається, що тренування не кидає, а навіть збільшує їхню кількість. І вже жме 120 кілограмів заліза у секції пауерліфтингу.

“Мені навіть лікарі казали, якщо б ти не займався спортом, ти б навіть не ходив. Поранення таке, що треба себе постійно тримати у русі, підтримувати себе у м’язах”, – розповідає Віталій Марченко.

Більшість учасників відбору не так змагаються, як отримують насолоду від зустрічей з побратимами.

Після церемонії нагородження, на ветеранів чекає дружня вечірка. Учасники, які показали найкращі результати, вже навесні 2020-го року представлять Україну на “Іграх нескорених” у Нідерландах.

Анна Брикова, Віктор Прокопенко

“5 канал”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*