Вирішення проблем людей з інвалідністю – у співпраці влади та громадськості

1 17 38452 2. воі соіу, інвалідністю, інвалідів

  1 17 38452 1

Такий головний висновок круглого столу, організованого активістами Борщівської районної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» (ВОІ СОІУ), яку очолює Юлія Миколаївна Злонкевич-Щербакова, що відбувся наприкінці року за підтримки Тернопільської обласної організації ВОІ СОІУ, голови районної державної адміністрації, голів районної та міської рад. В обговоренні низки актуальних проблем взяли участь люди з інвалідністю із сіл та селищ району, представники з області, керівники органів влади, місцевого самоврядування, державних установ Борщівського району.

Перед початком заходу його проведення благословили о. Богдан Боднар та о. Іван Яворський. Відкриваючи засідання, голова Тернопільської обласної організації ВОІ СОІУ Михайло Костів відзначив, що для Союзу організацій інвалідів, як однієї з найпотужніших всеукраїнських громадських організацій важливим є врахування проблем людей з інвалідністю, що мешкають в селах та селищах. На жаль, поки що люди з інвалідністю відчувають велику різницю між тим, як про них піклуються в Законах, і що виходить насправді. Звісно, цілу низку проблем інвалідів вирішити на місцевому рівні неможливо. Зокрема, учасники круглого столу акцентували увага на проблемах забезпечення інвалідів автотранспортом. Резонно відзначали, що, для отримання передбаченого законодавством автомобіля, людям з інвалідністю потрібно чекати… більше ста років.

Також для інвалідів, які пересуваються на інвалідних візках, документами передбачено забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування. І за висновками лікарів їм потрібно проходити санаторно-курортне лікування кілька разів на рік. Насправді вони чекають на одну-єдину путівку роками.

Учасники круглого столу визнавали, що чимало проблемних питань інвалідів можна і необхідно вирішувати на місцевих рівнях. Зокрема, це стосується створення інвалідам безперешкодних умов доступу, пільгового транспортного обслуговування, тощо. Тому одним з головних завдань Тернопільської обласної організації ВОІ СОІУ якраз і є допомога людям з інвалідністю в отриманні інформації про їх законні права і соціальні пільги, спонукання місцевих органів влади до виконання вимог законодавства тощо. Дуже важливо для громадських організацій інвалідів грамотно та ефективно домагатись і відстоювати свої права. Часто-густо вирішення проблеми людини з інвалідністю значною мірою залежить від її активної позиції та цілеспрямованих дії.

Під час виступу голови Борщівської районної державної адміністрації Я. Верхоли відчувалось, що керівник району не лише володіє широким колом питань, які стосуються людей з інвалідністю, а й особисто контролює практичний процес їх вирішення. Він акцентував увагу на тому, що органи влади вживатимуть додаткові заходи щодо реалізації прав інвалідів. Зокрема в питаннях створення цим людям безперешкодного відвідування відповідних установ. Відзначив, що перевізники отримують компенсації з бюджету за перевезення інвалідів, тому вимог законодавства вони повинні дотримуватися. Районною державною адміністрацією не раз вживались заходи дієвого впливу на водіїв, які ігнорували нормативно-правові документи, вимагаючи від інвалідів оплати за проїзд. Голова районної державної адміністрації переконаний, що важливу роль у вирішенні питань людей з інвалідністю має відігравати рівень культури і духовності всього суспільства.

Солідарність з ним висловили голова районної ради Я. Роздольський, Борщівський міський голова І. Башняк, начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Л. Морозко. А голова районного товариства Червоного Хреста Г. Кукурудза висловила готовність і в подальшому допомагати людям з інвалідністю.

Під час круглого столу звучали слова подяки на адресу Ю. Злонкевич-Щербакової Ю. М. за активну позицію в громадському русі інвалідів, наполегливу співпрацю з органами влади щодо вирішення багатьох питань. Юлія Миколаївна і деякі інші активісти районної організації інвалідів отримали відзнаки.

На завершення круглого столу юні артисти районного Будинку дитячої творчості показали змістовну культурну програму. А організатори заходу постаралися, щоб кожен з учасників засідання отримав на згадку скромні подарунки.

За словами учасників заходу, важливим також було те, що керівники району після виступів не покинули засідання, «зіславшись на зайнятість», а залишились до його завершення. Вони жваво спілкувалися, висловлювали цікаві пропозиції та готовність і в подальшому співпрацювати з представниками Союзу організацій інвалідів України. Все це вселяє оптимізм і надію, що питання людей з інвалідністю в Борщівському районі будуть успішно вирішуватися.

Анна Чорній,
педагог-організатор Борщівської районної організації
Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України»

Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*