Усім дітям — рівні можливості!

1 16 chernigoskie vedomosti 1 2. бібліотеки, вадами, дітей

  1 16 chernigoskie vedomosti 1

Якщо ваша дитина ще не визначилася, чим займатися під час зимових канікул, запишіть її до бібліотеки для дітей ім. О. Довженка Чернігівської міської ЦБС, зокрема, до інформаційно-консультаційного центру «Ти не один», що вже два роки діє на базі бібліотеки.

Тут вона зможе під керівництвом бібліотекарів та волонтерів — студентів педуніверситету, стати впевненим користувачем комп’ютера, побувати на зустрічах з цікавими людьми, стати учасником роботи фотоклубу «Прекрасне поруч» і, звичайно, полюбити книгу, що була, є й буде джерелом різноманітних знань.

— З моменту створення нашого центру (відкриття якого відбулося завдяки міжнародній програмі «Глобальні бібліотеки. Бібліоміст-Україна) ми одразу вирішили, що у нас буде не ігрова кімната, де б діти днями гралися або бездумно «бродили» по розважальних сайтах, це буде культурний осередок, де діти зможуть отримувати знання, спілкуватися з професіоналами, цікаво та корисно проводити вільний час. Звичайно, ми не ставили собі за мету перетворити наш центр у навчальний клас, у якому строго по годиннику проводяться заняття за певною програмою. Наша робота поставлена так, що тут діти можуть вільно обмінюватися своїми думками, самі обирати теми для занять, а головне — можуть прийти сюди в будь-який зручний для себе час і змістовно провести своє дозвілля, — розказала керівник центру, провідний бібліотекар бібліотеки ім. О. Довженка Олена Костриця.

Майже з перших днів роботи в Центрі «Ти не один» плідно та цілеспрямовано працюють над проблемою соціальної адаптації дітей з обмеженими можливостями. «Ми і раніше тісно співпрацювали зі спеціальною загальноосвітньою школою для дітей з вадами слуху та спеціальною школою-інтернатом для дітей з вадами зору, тому природно, що після створення Центру, разом з учнями звичайних загальноосвітніх шкіл, його почали відвідувати й вихованці спецшкіл. Причому тренінги та індивідуальні заняття для дітей з вадами зору та слуху ми проводимо спільно зі здоровими дітьми. Усі відвідувачі центру разом вчаться працювати на комп’ютері, обговорюють свої успіхи, досягнення та проблеми, обмінюються думками, спілкуються та товаришують, і не тільки в «Контакті», але і в реальному житті. А в процесі спілкування між ними стираються будь-які грані», — вважає спеціаліст.

  1 16 chernigoskie vedomosti 2

До речі, Оленині напрацювання щодо впровадження інклюзивної освіти у стінах бібліотеки отримали визнання на найвищому рівні. За успішну реалізацію проекту «Ти не один» — інтеграція дітей з особливими потребами в суспільство» колектив бібліотеки імені О. Довженка нагороджений почесною грамотою Міністерства культури України, а також став переможцем конкурсу в номінації «Вибір відвідувачів» Ярмарку бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади», що відбувся наприкінці травня в Національній парламентській бібліотеці України.

Але бібліотекарі не зупиняються на досягнутому. Зараз бібліотека ім. О. Довженка, за сприянням Центру гуманістичних технологій «Ахалар» та за психологічною і технічною допомогою доброго друга бібліотеки — громадського діяча та координатора програми «Бібліоміст» Юрія Усовича, реалізує ще один проект, пов’язаний з інклюзивною освітою. «Ми хочемо створити на базі нашої бібліотеки креатив-студію для обдарованих дітей — творчий центр, де ми проводитимемо виставки наших вихованців, творчі зустрічі, майстер-класи. Ми не робимо акцент, що цей творчий майданчик буде діяти виключно для дітей з особливими потребами. Ми повинні надати рівні шанси для розвитку своїх талантів усім дітям без виключення — і тим, хто відвідує загальноосвітні школи, і тим, хто спеціалізовані або взагалі не вчиться в школі. Не треба когось ставити в привілейоване становище, давайте допоможемо реалізуватися всім дітям», — впевнена Олена Костриця.

Олена Березкіна

“Чернігівські відомості”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*