Музеї стануть доступні людям з особливими потребами

1 22 Obraz2 2. неповносправних, особливими потребами

  1 22 Obraz2 1Два львівські храми мистецтва і національної культурної спадщини — Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького та Львівський історичний музей — отримали змогу стати доступнішими для людей з особливими потребами та людей похилого віку на європейському рівні стандартів. На запрошення польських колег із Регіонального музею у Стальовій Волі наші музейники беруть участь у фінансованому Європейським Союзом проекті, що стартував днями.

У розмові з кореспондентом «Голосу України» директор Регіонального музею у Стальовій Волі Люцина Мізера наголосила, що нині недостатньо простої ліквідації архітектурних проблем чи бар’єрів (наприклад, шляхом створення пандусів чи встановлення відповідного технічного оснащення для пересування неповносправних усередині музейних об’єктів. — Авт.) у приміщеннях музеїв, які досить часто вважають головними елементами забезпечення доступу до них людей з особливими потребами. У сучасному світі мірилом цивілізованого ставлення до неповносправних є забезпечення цій категорії відвідувачів «можливості якомога повніше скористатись пропонованою музеєм культурною програмою». Остання, за словами пані директорки, має включати навчально-освітні, мистецькі, педагогічні, видавничі та мультимедійні заходи, що становлять площину комплексного навчально-освітнього та рекламного впливу (їх сукупність часто називають музейною педагогікою. — Авт.).

Тому «Коаліція польських і українських музеїв для професійного обслуговування неповносправних відвідувачів», що реалізовується у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща—Білорусь—Україна 2007—2013, робить ставку на інноваційність — формування нових навчально-освітніх вирішень у сфері доступності установ культури для осіб із вадами органів руху, зору, слуху або інтелекту. У рамках цього проекту буде створено Академію, в якій спеціалісти з Польщі та інших європейських країн навчатимуть українських і польських музейних гідів-лекторів методів роботи з використанням інноваційних навчальних програм для осіб з особливими потребами.

Не можна не згадати, що реалізація цього здавалося б вузько орієнтованого проекту передбачає ламання традиційного сприйняття музеїв всіма категоріями відвідувачів шляхом відходу від правила «Не торкатися руками». У цьому музейники зі Стальової Волі вже мають певні напрацювання, якими готові ділитися зі своїми колегами. Серед них, зокрема, постійно діюча виставка «Галерея через дотик», що прикрашає подвір’я музею: виконані митцями з України та Польщі 24 скульптури, призначені для дотикового сприйняття (на знімку).

Варшава—Стальова Воля—Варшава

Іван Козловський

Фото надано автором

„Голос України”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*