Піклування про дітей-інвалідів на Житомирщині

1 04 invalid 1. вадами розвитку, дітей-інвалідів, протезування, реабілітації

Станом на 01.01.2013 року в області під наглядом перебуває 5734 дітей-інвалідів та дітей з вадами розвитку, з них знаходяться вдома, відвідують загальноосвітні навчальні заклади – 5001 дитина, в інтернатних закладах – 733 дитини.

Дітям-інвалідам медична допомога в області надається усією мережею лікувально-профілактичних закладів за 27 лікарськими спеціальностями.

Спеціалізовану медичну допомогу діти-інваліди отримують відповідно до профілю захворювання в обласних лікувально-профілактичних закладах: обласна дитяча клінічна лікарня, обласна психіатрична лікарня №1, обласний онкологічний, протитуберкульозний, шкіряно-венерологічний диспансери, обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом, а також у закладах IV рівня надання медичної допомоги, які знаходяться у м. Києві, м. Харкові, м. Одесі тощо.

На кожну дитину-інваліда складена індивідуальна програма реабілітації.

У складі 3-х лікувальних закладів області створені та функціонують центри медичної реабілітації:

1) обласний центр реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи (обласна дитяча лікарня);

2) центр порушень психічного розвитку дітей і підлітків (обласна психіатрична лікарня № 1);

3) обласний центр ранньої медико-соціальної реабілітації дітей (Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків).

У 2012 році усі діти-інваліди пройшли щорічні медичні профілактичні огляди. За їх результатами вони були протягом року забезпечені оздоровленням та реабілітаційними заходами на виконання індивідуальних програм реабілітації. Так, амбулаторно 3035 дітей-інвалідів отримали медикаментозне лікування та медичні реабілітаційні послуги в ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, стаціонарно проліковано – 618 дітей-інвалідів, 1108 – в обласній дитячій лікарні, 158 – в обласній психіатричній лікарні, до закладів IV рівня надання медичної допомоги м. Києва направлено 330 дітей, 268 дітей-інвалідів (10,9% від дітей, які отримали санаторно-курортне лікування) – отримали санаторно-курортне лікування в спеціалізованих санаторіях МОЗ України, 8 – в санаторіях, які фінансують із місцевого бюджету, 392 – в санаторіях по лінії Міністерства надзвичайних станів як постраждалі від наслідків Чорнобильської катастрофи, 73 – в реабілітаційних установах за межами області, 369 – у літніх таборах відпочинку. Впродовж 2012 р. на реабілітацію у Міжнародну клініку відновного лікування скеровано 24 дитини-інваліда із соціально незахищених сімей та сиріт, хворих на дитячий церебральний параліч.

В лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання дітей-інвалідів та дітей з вродженими вадами розвитку визначається потреба у забезпеченні технічними засобами реабілітації та виробами медичного призначення, що вноситься до індивідуальних програм реабілітації.

Так, діти-інваліди та діти з вадами розвитку, які потребують забезпечення протезно-ортопедичними виробами направляються на протезування до Житомирського експериментального протезно-ортопедичного підприємства, де безоплатно за кошти Державного бюджету діти забезпечуються тим чи іншим видом протезування. У 2012 році на обліку для забезпечення цим видом протезування перебувало 1832 дітей-інвалідів та 6780 дітей диспансерної групи.

Забезпечено протезуванням 507 дітей-інвалідів та 2436 дітей диспансерної групи.

Для медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів із слуховими порушеннями використовуються сурдотехнічні засоби – слухові апарати. Діти забезпечуються безоплатно слухопротезуванням через сурдологічний кабінет обласної дитячої лікарні. У 2012 році слухопротезовано 183 дитини, з них 100 – двобічно, 83 – однобічно. Всього діти області безкоштовно отримали 283 слухових апаратів: 61 в ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С.Коломійченка АМН України» за кошти Державного бюджету по централізованим видаткам, 26 – за кошти виділені з обласного бюджету на загальну суму 94 тис.грн, 196 – за благодійні кошти.

11 дітям області безкоштовно проведена кохлеарна імплантація в ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С.Коломійченка АМН України» за кошти Державного бюджету по централізованим видаткам.

8 дітей-інвалідів з вадами зору безкоштовно прооперовано із імплантацією штучних кришталиків, 2-є дітей з катарактами прооперовані без імплантації.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 № 1303 щодо безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів у 2012 році діти-інваліди отримували медикаменти безоплатно при амбулаторному лікуванні за рецептами. За даними лікувально-профілактичних закладів області пільговий відпуск лікарських засобів профінансований місцевими бюджетами на загальну суму більше 500 тис.грн. Медикаментозне забезпечення отримували діти з епілепсією та епілептичними станами, ювенільним ревматоїдним артритом, системними захворюваннями сполучної тканини, бронхіальною астмою, адреногенітальним синдромом, хронічною нирковою недостатністю та іншими хворобами. У районах області, які є постраждалими від наслідків аварії на ЧАЕС, при наявності відповідного фінансування по Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» також виділялись кошти для пільгового відпуску лікарських засобів.

При стаціонарному лікуванні дітей-інвалідів та дітей з вадами розвитку безкоштовне виділення медикаментозних засобів здійснювалось в межах кошторисних видатків лікувально-профілактичних закладів.

ZAMKOVA.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*