Уроки толерантності змалечку

1 02 q3SfPPV6chg 2. толерантності

  1 02 q3SfPPV6chg 1

У першому місяці літа відбувся захід, який мав на меті навчити здорових діток толерантному ставленню до своїх однолітків з особливими потребами. Освітній проект «Школа толерантності: інвалідність – не вирок, а спосіб життя» організований Харківським Червоний Хрестом та громадською організацією «Золотий ключик». Проект передбачав проведення уроків толерантності по відношенню до людей з інвалідністю у шкільних літніх таборах.

Олена Бондаренко – один з організаторів проекту; мама дівчинки, яка користується системою кохлеарної імплантації (ця система використовується людьми із зниженим слухом).

«Проект «Школа толерантності» проходив і поширювався на всю територію Харкова та Харківської області. Головним завданням проекту було: донести інформацію, що діти з обмеженими фізичними можливостями можуть вчитися в масових школах, з ними можна товаришувати і проводити час. Почали реалізовувати проект тому, що у мене, і ще у одного керівника проекту діти з особливостями, і нам ця тема дуже близька. Наші діти через 2-3 роки підуть до школи, і ми сподіваємося, масову. Проект тривав з 1 червня по 20 червня в період шкільних таборів. Вчителі тільки вітають подібні заходи, вони допомагають всебічно розвивати дітей. Заявок було багато, але по факту прийшло лише 3 людини, і в результаті вони відсіялися самі собою. Це наш перший досвід, і я думаю не останній. Планується восени провести ще один проект по уроків толерантності, але взяти ширшу тематику. На даному етапі ми розкривали питання: «Як діти з недоліком слуху, або глухі діти, які користуються кохлеарною імплантацією, взаємодіють із однолітками». А восени плануємо торкнутися всіх нозологій.

Контингент проекту – здорові дітки молодшої школи. Перший етап уроку, це знайомство з дітьми презентація себе і озвучування своїх уподобань. Наприклад: мене звуть Олена, я люблю кататися на ковзанах. Діти представляються по черзі, знайомляться між собою. Ми пропонуємо їм відправитися в чарівну країну. Подання інформації проходило через казку. Ми звернулися в реабілітаційний центр «Право вибору», до їх чудового казкотерапевта, потім програвали казку на тренінгу і коректували її. У тренінгу були присутні студенти педагогічного університету, факультету сурдології та логопедії, психолог. Після казки дітям пропонували переглянути мультфільм «Вуха для Ушаріка». Після казки ми сідали і обговорювали те, що побачили і почули. Перед початком казки ми запитували дітей: «Як Ви думаєте, які бувають люди? А чи бувають особливі діти? А чи можна з ними дружити? Спілкуватися?» Відповіді були різні, було й таке, що діти говорили, що не будуть дружити з дітьми з обмеженими можливостями, що вони їм не цікаві, або що не знають, як з ними спілкуватися. Але по завершенню уроку вони все кардинально змінювали свою думку, причому це навіть було видно по їхніх очах. Настільки їх вразила гра.

Результати наших трьох уроків, безсумнівно, позитивні. Ми брали ті школи, в які через пару років підуть вчитися діти з обмеженими можливостями. Проводили опитування серед батьків дітей з інвалідністю, куди вони планують піти, і на підставі відповідей формували порядок шкіл. На жаль, було лише 3 людини, і ми змогли охопити тільки 3 школи. Я думаю, восени наш проект буде успішнішим. У результаті нашої роботи діти стали дружелюбніше ставиться до однолітків, які мають інвалідність. Одна наша матуся пішла до школи (де проводився наш урок) з дитиною, інвалідом по слуху, який користується системою кохлеарної імплантації, діти обступили їх, запитали, що це таке. Потім почали розповідати, що до них приходили, про це розповідали, і знають, що це таке, запитували, як вона чує, запитували, як звати дитину у самої дівчинки, захотіли з нею поспілкуватися, пограти. Мама була в захваті. Я думаю, що це дуже корисно для нашого суспільства в цілому проводити з дітьми такі уроки.

Мінуси в тому, що мало поінформували людей, і недостатня зацікавленість у проекті. Може це тому, що літо, пара іспитів та сесій. Думаю, що восени все буде продуктивніше».

Корисні посилання:

http://vk.com/shkola.tolerantnosti – група проекту ВКонтакті

http://vk.com/video14847392_164392319 – відео «Вуха для Ушаріка»

Антонович Вікторія

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*