Громадяни з особливими потребами отримують очікувану допомогу – Урядовий контактний центр

1 07 middle 5f13c9 2. инвалид, реабілітації

  1 07 middle 5f13c9 1Турбота про інвалідів, інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів, їх соціальний захист є одним із важливих завдань влади та перебуває на особливому контролі у Президента України та уряду. На сьогодні в Україні зберігається тенденція до зростання кількості людей з інвалідністю. Ці люди потребують уваги та допомоги з боку держави, оскільки суттєво обмежені у своїй життєдіяльності.

Як повідомили Укрінформу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), впродовж 2013 року на урядову телефонну “гарячу лінію” та через інтернет надійшло понад 1300 звернень цієї категорії громадян.

“Більшість заявників у своїх зверненнях просять допомогти із забезпеченням засобами реабілітації, зокрема, спецавтотранспортом, інвалідними візками, ортопедичним взуттям, протезами, слуховими апаратами та іншими засобами, що мають полегшувати життя інвалідів та допомагати їм у повсякденному житті. Частіше зверталися мешканці з найбільших регіонів країни: Донецької, Харківської областей та м.Київ”, – поінформували у Центрі.

Серед звернень були питання, що стосувалися умов отримання засобів реабілітації, терміну їх видачі, ремонту, а також виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування інвалідів.

Так, мешканка м.Запоріжжя звернулася від імені сина (інваліда І групи) з проханням допомогти отримати компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів і транспортне обслуговування. За інформацією Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації компенсацію було виплачено сину заявниці поштовим переказом, що було підтверджено зворотним зв’язком.

Заявниця з Черкаської області, інвалід I групи, звернулася з проханням забезпечити її допоміжним засобом реабілітації для пересування (ходунками), оскільки тривалий час не може їх отримати. За повідомленням Управління праці та соціального захисту населення Соснівського району Департаменту соціальної політики Черкаської міськради, анкету заявниці було передано на завод-виробник для виготовлення та забезпечення громадянки ходунками. За результатами зворотного зв’язку із заявницею було з’ясовано, що вона була ними забезпечена.

Мешканець Луганської області, інвалід І групи, звернувся з приводу отримання необхідного ортопедичного взуття. За повідомленням Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Луганським казенним експериментальним протезно-ортопедичним підприємством було виготовлено ортопедичне взуття заявнику та надіслано йому поштовою посилкою. Зворотним зв’язком із заявником підтверджено позитивне вирішення питання.

Були зареєстровані також звернення щодо обмеження прав інвалідів на візках, а саме щодо відсутності пандусів у будівлях загального користування та житлових багатоповерхових будинках. Зокрема, інвалід І групи з м.Макіївка Донецької області звернувся з проханням встановити пандус на сходах біля вхідних дверей його під’їзду, оскільки він пересувається тільки в інвалідному візку. За інформацією голови Макіївської міськради, роботи з облаштування з’їзду біля вхідних дверей під’їзду заявника було виконано. Заявник зателефонував та висловив подяку працівникам урядової телефонної “гарячої лінії” за позитивне вирішення питання.

З метою виконання державної програми “Безбар’єрний простір” для людей із особливими потребами, зокрема, у столиці нову станцію метро “Теремки” також облаштують для пасажирів цієї категорії. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул: “Буде встановлено чотири спеціальні ліфти та звукові інформатори напрямків руху. На платформі станції з’являться рельєфні обмежувачі, також на першу та останні східці спуску в метро нанесуть контрастну фарбу”.

Загалом за період з 27 вересня по 4 жовтня 2013 року на урядову телефонну “гарячу лінію” та через Інтернет звернулися 14 тисяч 372 заявника.

Урядова телефонна “гаряча лінія” працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п’ятницю з 8 до 21 години, в суботу – з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України – безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру – www.ukc.gov.ua

Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*