«Солодка» хвороба та її несолодкі наслідки

1 18 Diabet 2. цукровий діабет

  1 18 Diabet 1У нашій країні живе понад 1,3 млн. хворих на цукровий діабет. Це за офіційною статистикою. Проте експерти переконані, що кількість невиявлених випадків недуги у 2—2,5 разу більша.

Лікарі кажуть, за останні роки хвороба прогресує і молодшає. Їх непокоїть поширення цукрового діабету серед дітей до 6 років. Усі маленькі пацієнти — інваліди, адже потребують постійної терапії інсуліном. За прогнозами, у 2025 році кількість дітей із діагнозом «цукровий діабет» в Україні становитиме понад 9400 осіб.

— Проблема цукрового діабету не лише медична. Вона соціальна, — коментує ситуацію «Голосу України» головний позаштатний ендокринолог МОЗ України, професор Микола Гульчій. — У дітей захворювання можуть спричинити вірусні інфекції, неправильне харчування, гіподинамія, погана спадковість тощо.

Сучасні діти багато часу проводять біля комп’ютера, мало рухаються, не займаються спортом, вживають напої, що містять замінники цукру. Все це — не на користь здоров’ю.

Донедавна цукровий діабет вважали хворобою багатих. Але це — хибна думка. У зоні ризику люди старшого віку (чоловіки після 45 років, жінки після 55 років), гіпертоніки, ті, хто має зайву вагу, тощо.

Людина починає вживати багато води, у неї підвищується сечовипускання, є свербіж шкіри. Ці прояви можуть бути симптомами цукрового діабету, каже професор Гульчій, та радить усім робити аналіз крові на цукор хоча б раз на рік. Цього досить, щоб не пропустити хвороби.

Лікарі стверджують, рання діагностика проблеми дає змогу зробити все можливе, щоб «солодка» недуга істотно не позначилася на якості життя людини. І закликають українців бути свідомими у ставленні до власного здоров’я.

За словами доцента кафедри ендокринології Національного медичного університету ім. О. Богомольця Олександра Пристулюка, на жаль, цукровий діабет вилікувати не можливо, але ним треба навчитися керувати. Якщо ж його ігнорувати, то врешті-решт це може призвести до інвалідності — втрати зору, ампутації кінцівок, проблем з нирками.

Цього року збігає термін державної програми з цукрового діабету в Україні. Фахівці разом із громадськими організаціями розробили концепцію документа на наступні роки. Він дуже важливий для людей, які живуть із цукровим діабетом. Ідеться про забезпечення їх ліками та тест-системами для контролю глюкози в крові. Днями цю концепцію розглядали на профільному парламентському комітеті.

Мал. Миколи Капусти

Ольга Вауліна

„Голос України”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*