Цукровий діабет молодшає

1 04 7 2559 2. цукровий діабет

  1 04 7 2559 1У нашій країні понад мільйон хворих на цукровий діабет. Але офіційна статистика не відображає реального стану справ. Лікарі наголошують, що кількість невиявлених випадків недуги у 2–2,5 раза більша. За останні роки хвороба не лише прогресувала, а й молодшала. Насамперед фахівців непокоїть поширення ЦД серед дітей до 6 років. Усі хворі малюки – інваліди, адже потребують постійної терапії інсуліном.

Лікарі б’ють на сполох: захворюваність на цукровий діабет в Україні постійно зростає, надто серед дітей.

«В Україні сьогодні 1 млн 300 тис. хворих на цукровий діабет. Тривогу викликає щорічне збільшення числа дітей з діагнозом ЦД у допідлітковій групі та надто серед малюків до 6 років. На початок року зареєстровано 8178 дітей від 0 до 17 років, які мають відповідний діагноз», – каже головний ендокринолог МОЗ України, доктор медичних наук, професор Микола Гульчій.

Фахівець підкреслює, що зростання поширеності цукрового діабету серед дітей є не лише медичною проблемою, а стосується і харчування, і фізичних навантажень, і здорового способу життя. Основними причинами виникнення цукрового діабету в дітей, окрім генетичних та вірусних захворювань, які можуть спричиняти ураження підшлункової залози, є неправильне харчування та гіподинамія.

«Хворобу може спричинити малорухомий спосіб життя та тривале сидіння перед комп’ютером,любов до солодких напоїв, які містять цукрозамінники, що значно солодші, ніж звичайний цукор. На це потрібно звертати увагу і в родині, й у школі», – наголошує ендокринолог.

Аби не пропустити перші сигнали хвороби, батькам слід бути уважними до своїх дітей. Перші ознаки діабету проявляються комплексно, насамперед може виникнути спрага. Хоча деякі діти завжди п’ють багато рідини, тож у цьому випадку виявити діабетичну спрагу буде важче. Будьте пильні, якщо дитина починає просити пити вночі та збільшується кількість сечовипускань. Оскільки цукру в крові надто багато і він не засвоюється клітинами, організм посилено намагається його вивести, тож виникає спрага, і відповідно збільшується частота виведення надлишкового цукру з сечею.

Ще один сигнал – дитина більше їсть, та не набирає вагу, а худне. При підвищеному рівні цукру може погіршуватися зір, часто спостерігається сухість шкіри, швидка стомлюваність і слабкість, інколи виникають болі у животі.

Фахівці рекомендують раз на рік визначати рівень глюкози в крові дитини. Якщо ви помітили тривожні симптоми, не зволікайте, звертайтеся до спеціалістів. Візьміть до уваги, що кров «на цукор» здають натщесерце, навіть воду пити не можна.

Цукровий діабет не виліковується повністю. Але його можна взяти під контроль і прожити довге повноцінне життя. Недарма віднедавна почали казати, що це не хвороба, а спосіб життя. На сьогодні не можна на 100% попередити виникнення хвороби, але відтягнути її у часі цілком реально. Існують спеціальні дослідження, які дозволяють прогнозувати ймовірність захворіти на ЦД.

Відтак можна побудувати цілком реальний прогноз на майбутнє. А грамотними профілактичними заходами, спрямованими на дотримання здорового способу життя (правильне харчування, помірне фізичне навантаження, повноцінний відпочинок) ми можемо не лише віддалити початок діабету, а й значною мірою попередити його виникнення.

Антоніна Лівандовська

Вечірній Київ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*