Інсульт — хвороба виліковна, головне — швидко звернутися за допомогою

1 24 854215 2. геморагічний, інсульт

Підступна хвороба, що швидко молодшає, інсульт усе частіше підбирається до українців. Щорічно він вражає 120—130 тисяч наших співвітчизників. На сьогодні інсульт уже стоїть на третьому місці серед причин смерті після серцево-судинних захворювань і раку. Кожні п’ять хвилин в Україні від інсульту помирає людина. Крім того, він найчастіше призводить до тривалої або довічної інвалідності. 80% людей, які перенесли інсульт, тією чи іншою мірою стають інвалідами.

Однак це захворювання можна лікувати і зменшити тим самим його негативні наслідки для організму. Головне — вчасно розпізнати симптоми інсульту і якнайшвидше звернутися за лікарською допомогою. Якщо лікування розпочато протягом перших трьох годин після нападу цієї хвороби, тяжкої інвалідності можна уникнути. Про інсульт та його наслідки «Відомостям» розповіла завідувач неврологічного відділення другої міської лікарні Ольга Федорова.

— Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу. Він виникає, коли приплив крові до мозку раптово перекривається. Нервові клітини мозку починають відмирати, тому що до них не надходять кисень і поживні речовини, і мозок перестає функціонувати належним чином. Існує два види інсультів: ішемічний, що виникає тоді, коли артерія або дуга кровоносної судини в мозку блокується тромбом, та геморагічний. Він трапляється, коли кровоносна судина в мозку з якоїсь причини розривається, через що відбувається крововилив у мозкові оболонки.

Інсульт вимагає невідкладної медичної допомоги, і тут рахунок іде на хвилини. За кожну хвилину при порушенні кровообігу гине 1,8—2 млн. нервових клітин, отже, чим довше буде порушено мозкове кровопостачання, тим сильнішим буде пошкодження мозку і менший шанс на видужання. Негайна лікарська допомога може врятувати життя пацієнта та збільшує його шанси на успішне відновлення після інсульту, іноді навіть без нейрохірургічної операції.

  1 24 exКоли рахунок іде на хвилини Є низка ознак інсульту, коли терміново необхідно звертатися до лікаря: — оніміння або параліч обличчя, руки або ноги (особливо з одного боку); — несподівана поява серйозних проблеми із мовленням, втрата свідомості; — порушення зорового сприйняття в одному або обох очах; — порушення ходи, втрата рівноваги або координації; — несподіваний сильний головний біль без певної причини. Навіть якщо з’явився лише один із симптомів, необхідно з’ясувати причину його виникнення, звернувшись до медиків. Врятувати життя можна, вчасно викликавши швидку за номером 103, коли ви побачили, що комусь на вулиці, у маршрутці стало зле. Не будьте байдужими до тих, хто поруч!

Тромболізисна терапія — найсучасніший метод лікування ішемічного інсульту

Найбільш поширений вид інсульту — ішемічний, він трапляється у 80% хворих. Цей вид інсульту можна успішно лікувати методом тромболізисної терапії: хворому вводиться препарат, що розчиняє тромб, котрий перешкоджає притоку крові до мозку, тож уже протягом години у хворого відновлюється кровообіг, і він швидко видужує. Цей прогресивний метод лікування ішемічного інсульту у міський лікарні № 2 вперше застосували в липні позаминулого року. З того часу таким методом проліковано дев’ять хворих. Результати чудові, всі хворі видужали, серед них немає інвалідів, пацієнти працюють та живуть повноцінним життям.

Лікар запевняє: можна було б пролікувати й більше пацієнтів, адже є в наявності й у достатній кількості препарати для тромболізисної терапії. До речі, вони закуповуються за державний кошт у рамках державної, обласної та міської програм, тож для пацієнта тромболізисна терапія безкоштовна. Але, на жаль, самі хворі вчасно не зверталися за медичною допомогою. Метод ефективно працює лише протягом трьох годин із моменту виникнення інсульту. У нас же часті випадки, коли до лікарні привозять людину через три-чотири доби, зазначає Ольга Федорова.

Інсульт молодих

А ось із геморагічним інсультом усе набагато складніше. На жаль, медицина досі не знайшла ефективного й швидкодіючого способу боротьби з цим захворюванням, і смертність від нього сягає 40%—50%. Єдиний більш-менш дієвий вид допомоги таким хворим — нейрохірургічна операція, проведена вчасно. «На жаль, доводиться констатувати, що геморагічний інсульт значно помолодшав. Нерідко такий вид інсульту виникає у тридцяти-, сорокарічних людей, але бували в нас і пацієнти у віці 18—19 років. Як правило, це люди, у яких виявлено аневризму (випинання стінки судини внаслідок її стоншування або розтягування) судин головного мозку. І велике фізичне навантаження або стресова ситуація, що супроводжується підвищенням артеріального тиску, можуть спровокувати розрив аневризми, тобто геморагічний інсульт», — каже фахівець.

Ваше здоров’я —
у ваших руках

Лікар попереджає, що основними передумовами інсульту є атеросклероз судин головного мозку, гіпертонічна хвороба, порушення серцевого ритму, цукровий діабет, порушення обмінних процесів. Тож головна профілактика інсультів — здоровий спосіб життя: підтримання нормальної маси, заняття фізкультурою, збалансоване харчування, викорінювання шкідливих звичок — куріння і вживання алкоголю. Тож ваше здоров’я — у ваших руках.

Олена Березкіна

“Чернігівські відомості”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*