Від ізоляції – до інтеграції

1 11 3 9 2. дітей-інвалідів, особливими потребами

  1 11 3 9 1

Важливою ознакою цивілізованого суспільства виступає підвищення цінності життя та забезпечення особливої уваги до людини, яка має обмежені можливості здоров’я. Демократизація та гуманізація немислимі без створення оптимальних умов, що уможливлять інтеграцію окресленої верстви населення в соціум. Однак станом на сьогодні цей процес проходить зі значними труднощами, серед яких найбільш помітно вирізняється проблема сприйняття довколишніми людей, які мають певні відхилення в розвитку.

Зазначене питання, що стоїть особливо гостро по відношенню до дитячого віку, а також з’ясування адаптаційних та компенсаторних механізмів особистості в умовах дефіцитарного розвитку не залишається поза увагою науково-педагогічних фахівців Кременецької ОГПА ім.Тараса Шевченка. З ініціативи кафедри педагогіки та психології у співпраці з творчою групою практичних психологів і соціальних педагогів Кременецького району, представниками громадської організації «Товариство батьків дітей-інвалідів та їх друзів «Зоря надії»» проведений науково-методичний семінар «Від ізоляції – до інтеграції. Проблема соціально-педагогічної роботи з дітьми з особливими потребами в країні та регіоні».

Проблема, що об’єднала досвідчених фахівців, громадських активістів і свідому студентську молодь, була висвітлена в різних аспектах. Розпочинаючи науково-методичний семінар, проректор з навчальної роботи, кандидат психологічних наук, доцент Марія Боднар наголосила на важливості привернення уваги суспільства до проблеми інтеграції людей з особливими потребами в соціум, активізації їх власного потенціалу та розвитку компенсаторних можливостей. Завідувач кафедри педагогіки та психології, кандидат педагогічних наук, доцент Любов Кравець у ході доповіді сфокусувала увагу на формуванні толерантного ставлення суспільства до людей з особливими потребами.

Присутніх схвилювало декламування авторського вірша «Не дивіться на нас жалісливо…» учнем 3 класу Кременецької спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Давидом Андрущуком. Хлопчик за своє дитинство вже відчув багато фізичного болю, тож його поетичний виступ, пройнятий оптимізмом і жагою до життя, викликав справжнє захоплення і знайшов відгук у серці кожного слухача:

Не дивіться на нас жалісливо:

Ми такі, як і ви, і ми всі

Дуже хочемо бути щасливими

Попри всі ваші щирі жалі.

Ми такі, як і ви. Тільки звикніть,

Не глузуйте й сльозу не роніть.

Як нам хочеться іноді крикнуть,

Що ваш погляд пекуче болить…

Так щоб мама бува не почула,

Ми зі сліз цих складаєм вірші,

І щоб доля нарешті збагнула:

Переборем, бо духом стійкі!

Пам’ятаючи муки Розп’яття,

Вранці будем сміятися знов.

Несемо ми свій хрест із завзяттям –

І прощаєм. Це Божа любов…

Голова правління Тернопільського обласного благодійного фонду «Живи з надією», голова громадської організації «Товариство батьків дітей-інвалідів та їх друзів «Зоря надії»» Алла Андрущук аргументовано висвітлила проблеми освітньо-реабілітаційної роботи з дітьми з особливими потребами в районі та реалістично окреслила перспективи їх розв’язання за умови об’єднання зусиль фахівців різного профілю, представників місцевої влади й ентузіастів.

Громадська активістка, секретар Тернопільського обласного благодійного фонду «Живи з надією», масажист-реабілітолог Віра Дмитрук доповнила свій виступ презентацією «Не залишайся осторонь…», яка не тільки зворушила почуття емпатії у слухачів, а й пробудила в студентської молоді бажання дієво долучитися до розв’язання проблеми соціалізації людей із обмеженими можливостями.

Психолог Кременецької районної психолого-медико-педагогічної консультації, арт-терапевт Кременецької ЗОШ №1 Лариса Шевчук виступила з доповіддю «Актуальність раннього виявлення порушень у психофізичному розвитку дитини» та представила вагомі результати власної практичної допомоги дітям, які мають особливі освітні потреби. Щодо останнього, психолог відзначила студентів спеціальності «Соціальна педагогіка» Анну Крижну, Марію Васьковець, Інну Бикову, котрі виявили активну позицію та наполегливість у розкритті творчих здібностей дітей з особливими потребами, зокрема готували учнів загальноосвітньої школи до участі в пісенному конкурсі.

На завершення семінару науковець кафедри педагогіки та психології, член громадської організації «Товариство батьків дітей-інвалідів та їх друзів «Зоря надії»» Наталія Бабій запропонувала презентацію «Проблема адаптивно-реабілітаційної допомоги сім’ї, в якій виховується дитина з обмеженими можливостями здоров’я».

Власні думки щодо визначення орієнтирів подальшої роботи в контексті розв’язання проблеми інтеграції дітей з особливими потребами в суспільство у межах міста та району висловили заступник міського голови Микола Матвіюк, практичні психологи і соціальні педагоги кременецьких шкіл Галина Кравчук (ЗОШ №3), Наталя Герасимович (ЗОШ №4), Оксана Тимець (Горинська ЗОШ), асистент учителя в інклюзивному класі ЗОШ №3 м. Кременець Алла Грудницька.

Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут ім. Тараса Шевченка +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*