«Повторіть, бо недочуваю»

1 08 6 Vuha 2. слух

 1 08 6 Vuha 1Найпоширеніша форма інвалідності у світі — це втрата слуху. Нині від глухоти й недочування потерпають понад 350 мільйонів осіб.

— Цю проблему можуть спровокувати застуди, віруси, часте прослуховування музики у навушниках, травми і навіть неконтрольоване вживання ліків, — розповідає головний науковий співробітник Інституту отоларингології Національної академії наук України, головний сурдолог МОЗ України Віктор Писанко. — На жаль, людина часто не зважає на перші симптоми такого порушення, втрачаючи шанс на відновлення слуху. Річ у тому, що за останні п’ятнадцять років різко зросла кількість людей із хворобами вух. В Україні такі негаразди мають близько десяти відсотків населення, п’ять із них потребують корекції з допомогою слухового апарата, два відсотки повністю втрачають слух. Через вроджену патологію двоє із десяти тисяч дітей народжуються з вадами. Хоча здебільш ідеться про набуту проблему, основними чинниками якої є часті запальні процеси, що розвиваються на тлі застуд, вірусних інфекцій, грипу. До тимчасової втрати слуху призводять сірчані пробки, що утворюються у слуховому ході й виконують дезінфікуючу функцію. У декого через певні особливості роботи організму (насамперед при підвищеному потовиділенні) сірка накопичується надміру. Якщо пробка на 70 відсотків перекриває хід, людина починає гірше чути. Нещодавно мені довелося вимивати з вуха пацієнта пробку завбільшки з мізинець! Крім того, фурункули, що часто з’являються у літній період, призводять до запалення слухового ходу, він набрякає й перекривається.

Докладно розповів Віктор Миколайович, як на слух впливає застуда. Якщо запальний процес дістається через слухову трубку середнього вуха, порушується провідність слухових кісточок. Барабанна перетинка, що в нормі тонша за папір, може збільшитись удесятеро (до півсантиметра й більше). Це провокує біль, відчуття шуму й тимчасове зниження слуху. А от при грипі ураження може зазнати внутрішнє вухо. Це дуже небезпечно — адже існує ризик втратити слух назавжди.

Неконтрольований прийом антибіотиків, так званих ототоксичних препаратів, може призвести до запалення внутрішнього вуха. Медичні засоби знімають запальний процес, знищують мікроби, але негативно позначаються на слуховому нерві (першими симптомами цього є дзвін і шум у вухах).

До групи ризику передусім належать діти після шести місяців життя й дошкільного віку, слухова трубка яких ще залишається відкритою (в дорослому віці вона закривається). Вони з огляду на анатомічні особливості у п’ять-сім разів частіше потерпають від запалення вуха.

— Слух може погіршуватися не лише через хвороби, — уточнив отоларинголог. — Так, у 20 відсотків осіб віком до 20 років виявляють порушення слуху внаслідок недотримання норм рівня шуму (становить 55 децибелів). Приміром, на дискотеці ця позначка сягає 130. Та найгірше — вже згадуване тривале й регулярне прослуховування музики в навушниках, тоді на барабанну перетинку тисне звук потужністю 100 децибелів.

У дорослому віці проблема може розвинутись через шумовий чинник на роботі. Сильний звук негативно впливає на внутрішнє вухо, як наслідок — різко порушується слух. Це часто стається з ковалями, шахтарями, льотчиками.

Природний процес зниження слуху починається й у передпенсійному віці. Причина — погіршення кровопостачання, склеротичні зміни. Хоча все залежить від ресурсів організму. Якщо людина дотримується правил здорового способу життя і стежить за самопочуттям, вона має високі шанси добре чути до глибокої старості.

Микола Юрчишин

«Сільські Вісті»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*