Світло крізь музику

1 18 6 фото10m enl 1 2. капела бандуристів

 1 18 6 фото10m enl 1

На теренах України існує музичний колектив, аналогів якого не знайти у всьому світі, тому що більшість музикантів — інваліди зору. Це унікальна та самобутня львівська капела бандуристів «Карпати», яка вже більше ніж 60 років дарує мистецтво людям. За роки існування вона здійснила майже дві тисячі концертів на українських та світових сценах. Для самих учасників колективу музика слугує реабілітацією та допомагає повноцінно жити. Не зважаючи на фізичні обмеження, вони здобули музичну освіту, та протягом більшої частини свого життя слугують великому мистецтву — музиці.

«Карпати» з′явилися у 1953 році при клубі Львівського навчально-виробничого підприємства УТОС. Колектив був створений з метою реабілітації інвалідів з вадами зору, а також пропаганди української культури, особливо кобзарського мистецтва. Його основоположником став незрячий бандурист Юрій Данилів, вихованець відомого в Галичині кобзаря — Юрія Сінгалевича. Завдяки йому виконавці опановували основи кобзарства.

З 1959 по 1974 рік капелою бандуристів керував диригент і хормейстер Дмитро Котко, який збагатив музику цього колективу звуками цимбал і домрового контрабасу. Зокрема, він поліпшив виконавську майстерність та збільшив репертуар за допомогою авторських композицій. Дмитро Котко дуже любив степові пісні, тому займався популяризацією народних пісень Кубані та Наддніпрянщини на західноукраїнських землях.

 1 18 6 фото-3uf 2У 1964 році творчі успіхи капели бандуристів «Карпати» відзначились почесним званням «Самодіяльна народна капела бандуристів». Любов до музики давала незрячим віртуозам наснагу, тому вони постійно перемагали у всіх творчих змаганнях по системі УТОС, удосконалювали майстерність, розширювали репертуар. Музиканти брали участь у культурному житті Львова, а також виборювали призові місця на місцевих, республіканських та всесоюзних оглядах колективів художньої самодіяльності.

В їх репертуарі: стрілецькі, козацькі та повстанські пісні, духовна та старовинна музика, українські народні композиції, колядки, щедрівки, а також твори українських та зарубіжних композиторів.

В 1990 році капела бандуристів отримала статус професійного колективу. З цієї причини до неї були залучені професійні співаки-солісти, такі як Ігор Попов та Іван Тиравський. З 1976 по 1966 колектив очолював відомий музикант Юліан Вовк. Він ще більше вдосконалив музику бандуристів, адже додав до її звучання флейту. Крім того, реалізував запис чотирьох аудіоальбомів та впорядкував збірник творів з репертуару за системою Брайля.

У зв′язку зі смертю Юліана Вовка, з 1998 року по 2005 ватажком капели бандуристів був заслужений діяч мистецтв України Ярослав Хархаліс. Під його правлінням «Карпати» гастролювали Україною, виїжджали закордон, були учасниками національних свят, зокрема, виступали у школах, військових частинах, на фабриках та заводах, співали в церквах.

І сьогодні, але вже під керівництвом Ярослава Мелеха, капела бандуристів «Карпати» продовжує берегти традиції кобзарського мистецтва.

 1 18 6 фото-2 Карпати-1990 enl 3

Підготувала Оксана Бруско

Фото: i.ytimg.com,kapelakarpaty.wixsite.com, culture-lutsk.org.ua

Медіа-портал “Культура”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*