“Розумний” протез (ВІДЕО)

1 16 6 712893. протез

Австрієць Вольфґанґ Ранґґер – власник першої у світі штучної ноги, здатної передавати у мозок конфіденційну інформацію.

Колишній вчитель (який втратив ногу 2007 року внаслідок закупорення вени після інсульту) протягом останніх шести місяців випробовує новий протез. 54-річний інвалід також бігає, їздить на велосипеді і навіть займається альпінізмом. Під час руху він лише ледь помітно накульгує.

“З цим протезом я відчуваю, коли, наприклад, прямую шляхом, посипаним гравієм. Чи взимку, і це дуже важливо, коли під ногами слизько. Таким чином я можу вчасно відреагувати і, так би мовити, “постелити соломку”, – каже Вольфґанґ Ранґґер.

Крім більшої здатності до балансування і, отже, безпечності протез наділений ще й іншими чудовими властивостями: він допомагає позбутися так званого фантомного болю, який допікав чоловікові протягом кількох років після ампутації.

Інноваційний протез розробив професор Губерт Еґґер з університету міста Лінц (Австрія).

“Чутливість штучної ноги забезпечують спеціальні точки тиску, вбудовані в підошву протезу. Ці точки слугують для вимірювання контакту з поверхнею, а також – обертання штучної ноги. Ця інформація передається технічним шляхом до нервових клітин, а тоді – у головний мозок, де генерується відчуття”, – розповідає професор.

Еґґер сподівається, що його винаходом зацікавляться невеликі компанії. Це допомогло б “збити” ринкову ціну, яка зараз коливається від 10 до 30 тисяч євро.

euronews

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*