Про підвищення розміру державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та на дітей-інвалідів

1 07 5 24 2. догляд, дітей-інвалідів, захворювання, пенсію, працездатність, прожиткового мінімуму, соціальної допомоги, інвалідів з дитинства

З липня цього року державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та на дітей-інвалідів надаватиметься у підвищених розмірах. Про це повідомляє Луганське міське управління праці та соціального захисту населення.

Інвалідам з дитинства, які мають одночасно право на державну соціальну допомогу відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», на пенсію та на державну соціальну допомогу згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», призначається за вибором інвалідів з дитинства один із видів допомоги або пенсія. При цьому якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу, ці виплати призначаються одночасно.

Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства І групи підгрупи А та Б призначається у розмірі 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Надбавка на догляд за інвалідом з дитинства І групи підгрупи А встановлюється в розмірі 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за інвалідом з дитинства І групи підгрупи Б або без встановленої підгрупи — в розмірі 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Для інвалідів з дитинства ІІ та ІІІ груп розмір цієї допомоги становить 80 і 60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Одиноким інвалідам з дитинства ІI та III групи, які на підставі довідок, що видаються лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичного закладу, потребують постійного стороннього догляду, передбачено надбавку на догляд за ними до державної соціальної допомоги в розмірі 15% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Державна соціальна допомога на дітей-інвалідів віком до 18 років призначається у розмірі 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Крім того, до державної соціальної допомоги дітям-інвалідам може бути призначена надбавка на догляд.

Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом віком до 6 та від 6 до 18 років становить 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку і призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом. Вона призначається без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї, в якій виховується дитина-інвалід.

У цьому році розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам залежать від прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, та дітей відповідного віку, як передбачено державним бюджетом на 2012 рік. При цьому виплата державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, у тому числі з надбавкою на догляд, протягом 2009—2012 років здійснюється з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів від 26.03.2008 р. № 265 «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян», тобто розмір будь-якої з цієї допомоги має бути не нижчим, ніж прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

З набуттям чинності Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та інвалідам» стало можливим призначення надбавки на догляд на дітей-інвалідів особам, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати, у разі якщо дитина-інвалід потребує домашнього догляду, при умові фактичного догляду за нею.

Розмір державної соціальної допомоги з 01.07.2012 р:

– для інвалідів з дитинства І групи підгрупи А — 1477,00 грн;

– для інвалідів з дитинства І групи підгрупи Б — 1266 грн;

– для інвалідів з дитинства ІІ та ІІІ груп — 838 грн;

– для інвалідів з дитинства ІІ та ІІІ груп з надбавкою на догляд – 844 грн;

– для дітей-інвалідів (без надбавки на догляд) — 844 грн;

– для дітей-інвалідів до 6 років з надбавкою на догляд — 1049,30 грн;

– для дітей-інвалідів від 6 до 18 років з надбавкою на догляд — 1162,80 грн;

– для дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою від 0 до 18 років — 886,20 грн;

– для дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою до 6 років з надбавкою на догляд – 1344,70 грн.;

– для дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою від 6 до 18 років з надбавкою на догляд – 1458,20 грн.

Прес-служба Луганської міської ради

Луганский городской совет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*