Отримати інвалідність стає все складніше (+ перелік прав інвалідів)

1 08 PC068958 2. діабет, ендопротезами, пенсії, протезами, інваліди, інвалідності

  1 08 PC068958 1Протягом останніх років кількість людей з інвалідністю на Полтавщині збільшується. Тенденція загальноукраїнська і незмінна протягом останніх років. Про ситуацію щодо отримання інвалідності дізнавалося «Коло».

Кількість інвалідів різко збільшилася, а потім зменшилася

Наразі в Україні близько 1,5 мільйонів інвалідів працездатного віку. Зокрема, на Полтавщині, за даними Полтавського обласного центру медико-соціальної експертизи, 78 386 жителів мають групу інвалідності.

З них:

інвалідів І групи – 12,6 %,

ІІ групи – 40,7 %,

ІІІ групи – 46,7 %.

Роботодавці та пенсійний фонд б’ють на сполох: кількість інвалідів зростає у рази. Найбільше підвищується кількість людей, яких визнають інвалідами у результаті загального захворювання. Усім їм потрібно платити пенсії та працевлаштовувати.

У проекті бюджету на 2013 рік заплановано ряд соціальних ініціатив для інвалідів, зокрема, збільшення субвенцій на допомогу родинам з дітьми-інвалідами, інвалідам дитинства, підвищення доплати до пенсій для членів сімей померлих інвалідів війни.

– Упродовж останніх 10 років кількість осіб з обмеженими можливостями збільшилася до 6 %, в Україні зареєстровано 2,6 мільйони таких осіб, – зазначає у інтерв’ю «Медичній газеті» Володимир Марунич, начальник відділу медико-соціальної експертизи МОЗ України. – Водночас спостерігається тенденція до зниження та стабілізації показників первинної інвалідності – вони скорочуються. Починаючи з 2008 року – на 9,4 %, 2009 – на 4,2 %, 2010 – на 2 %. Така динаміка зумовлена, з одного боку, покращенням діагностики і лікування деяких класів хвороб, що запобігає інвалідизації, з іншого – кількістю осіб, щорічно оглянутих на медико-соціальних експертних комісіях. У 2011 році комісії оглянули значну кількість інвалідів з метою встановлення їм підгрупи І А чи І Б.

Цукровий діабет та епілепсія – не привід для отримання І групи

За словами людей з обмеженими можливостями, процедура отримання інвалідності стала складнішою.

За минулий рік медико-соціальну експертизу пройшли 30 985 осіб.

Полтавець Олексій Бєлий з 14 років хворіє на цукровий діабет. Має 2 групу інвалідності. 5 років тому до цього додалася ще й епілепсія. Коли полтавець вирішив пройти перекомісію для отримання 1 групи інвалідності, отримав відмову – мовляв, підстав для цього замало.

– Щороку я проходжу перекомісію для підтвердження 2 групи інвалідності. Для цього мені потрібно оглянутися у близько 10 лікарів, пролежати 2 тижні на стаціонарі, здати аналізи і загалом витратити на ліки 1500 гривень. Це при тому, що моя пенсія – це 800 гривень, — розповідає Олексій. – Якщо я отримаю першу групу інвалідності, пенсія збільшиться десь на 200 гривень, половину аналізів я зможу проходити безкоштовно, матиму пільги на придбання протисудомних препаратів або навіть отримання їх безкоштовно у лікарні. Адже на місяць у аптеці з накопичувальною знижкою йде 500 гривень і це далеко не найкращі препарати; також група дає право на санаторно-курортне лікування раз на кілька років та ряд комунальних пільг.

За останній рік здоров’я Олексія суттєво погіршилося, упав зір. Знайти роботу з таким «букетом» нереально. Рідний брат Олексія також хворий на діабет, на фоні захворювання осліп і має 1 пожиттєву групу. Батьки – пенсіонери.

— Кілька років тому, коли у Олексія почалися напади епілепсії, ми викликали швидку 3 – 4 раза на тиждень, — розповідає Анастасія, дівчина Олексія. – Лікарі залишалися у нас по 1,5 – 2 години, бо не могли впоратися з такими тяжкими нападами. Потім ми викликати допомогу перестали – лікарі «швидкої» попросили. Нам так і сказали: ви зрозумійте, у вас просто тяжкі приступи, а десь людина помирає від інсульту або інфаркту, навчіться якось справлятися з цим самостійно, як би важко вам не було.

З тих часів у родини залишилася ціла пачка талонів виклику швидкої.

Відмова викликати швидку, як виявилося пізніше, стала однією з причин відмови надати Олексію І групу інвалідності: на перекомісії сказали, що доказів захворювання, висновків та даних з товстої амбулаторної карти лікування – замало, і потрібно було «ганяти швидку допомогу» для отримання талонів.

– Спочатку нам сказали їхати на перекомісію у Вінницю, яка має тривати 2 тижні, — розповів Олексій . – А потім – просто вигнали.

У неформальній розмові полтавцеві пояснили, що групу не дадуть, бо потрібно писати звіти у податкову.

Наразі полтавець звернувся до МСЕК з проханням видати йому документ з аргументацією відмови у наданні І групи інвалідності, щоб звернутися до прокуратури.

Довідка: Минулого року на Полтавщині 22 659 осіб проходили процедуру зміни групи інвалідності.

– У випадку відмови надати групу, важливо отримати документ від комісії з обґрунтуванням, – консультує юрист Олексій Михайлюк з Печерської колегії адвокатів Києва. – Потім потрібно зробити незалежну судово-медичну експертизу, на підставі якої можна оскаржувати рішення цієї комісії. Як тільки Олексій отримає на руки рішення комісії, його можна буде порівняти рішенням незалежної комісії, а потім вирішувати питання у судовому порядку. Звернутися до прокуратури, яка зробить відповідний припис, зобов’яже надити групу.

Куди подзвонити з питань отримання інвалідності:

Гаряча лінія Міністерства соціальної політики України

0-800-507-309

Права, які держава надала інвалідам

(за даними сайту міністерства соціальної політики)

Інваліди І групи мають право на:

– безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування, за умови, що вони отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії;

– придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 відсотків їх вартості при амбулаторному лікуванні;

– безплатне або на пільгових умовах за наявності відповідного медичного висновку надання послуг з соціально-побутового і медичного обслуговування, забезпечення технічними та іншими засобами (протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям, засобами пересування, у тому числі кріслами-колясками з електроприводом, автомобілями, індивідуальними пристроями, протезами очей, зубів, щелеп, окулярами, слуховими і голосоутворюючими апаратами, сурдотехнічними засобами, ендопротезами, сечо- та калоприймачами тощо);

– безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань;

– пільгове та позачергове встановлення квартирного телефону;

– встановлення оплати послуг електрозв’язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів за почасовим (похвилинним, посекундним) обліком їх тривалості тільки за їх згодою;

– 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня (дана пільга також поширюється на особу, яка супроводжує інваліда першої групи, але не більше одного супроводжуючого);

– безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також всіма видами приміського транспорту (дана пільга також поширюється на особу, яка супроводжує інваліда першої групи, але не більше одного супроводжуючого).

Інваліди першої групи по зору і з ураженням опорно-рухового апарату та особи, які супроводжують інвалідів першої групи зазначених категорій (не більше одного супроводжуючого), мають право на безплатний проїзд також у метро.

Інвалідам першої групи по зору надається право безплатного користування радіотрансляційною точкою.

Інваліди та сім’ї, у яких є діти-інваліди, мають переважне право на поліпшення житлових умов у порядку, передбаченому чинним законодавством.

Інваліди ІІ групи мають право на:

– безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування, за умови, що вони отримують пенсію, яка не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії;

– придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 відсотків їх вартості при амбулаторному лікуванні;

– безплатне або на пільгових умовах за наявності відповідного медичного висновку надання послуг з соціально-побутового і медичного обслуговування, забезпечення технічними та іншими засобами (протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям, засобами пересування, у тому числі крісла-колясками з електроприводом, автомобілями, індивідуальними пристроями, протезами очей, зубів, щелеп, окулярами, слуховими і голосоутворюючими апаратами, сурдотехнічними засобами, ендопротезами, сечо- та калоприймачами тощо);

– безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань;

– пільгове та позачергове встановлення квартирного телефону;

– встановлення оплати послуг електрозв’язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів за почасовим (похвилинним, посекундним) обліком їх тривалості тільки за їх згодою;

– 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня;

– безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також всіма видами приміського транспорту.

Інваліди другої групи по зору і з ураженням опорно-рухового апарату мають право на безплатний проїзд також у метро.

Інвалідам другої групи по зору надається право безплатного користування радіотрансляційною точкою.

Інваліди та сім’ї, у яких є діти-інваліди, мають переважне право на поліпшення житлових умов у порядку, передбаченому чинним законодавством.

Інваліди ІІІ групи мають право на:

– безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування, за умови, що вони отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії;

– безплатне або на пільгових умовах за наявності відповідного медичного висновку надання послуг з соціально-побутового і медичного обслуговування, забезпечення технічними та іншими засобами (протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям, засобами пересування, у тому числі крісла-колясками з електроприводом, автомобілями, індивідуальними пристроями, протезами очей, зубів, щелеп, окулярами, слуховими і голосоутворюючими апаратами, сурдотехнічними засобами, ендопротезами, сечо- та калоприймачами тощо);

– безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань;

– 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня;

– безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також всіма видами приміського транспорту.

Сім’ям, у складі яких є два або більше інвалідів, оплата послуг електрозв’язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів за почасовим (похвилинним, посекундним) обліком їх тривалості встановлюється тільки за їх згодою.

Діти-інваліди мають право на:

– безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування;

– безплатне або на пільгових умовах за наявності відповідного медичного висновку надання послуг з соціально-побутового і медичного обслуговування, забезпечення технічними та іншими засобами (протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям, засобами пересування, у тому числі крісла-колясками з електроприводом, автомобілями, індивідуальними пристроями, протезами очей, зубів, щелеп, окулярами, слуховими і голосоутворюючими апаратами, сурдотехнічними засобами, ендопротезами, сечо- та калоприймачами тощо);

– безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань;

– 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня (дана пільга також поширюється на особу, яка супроводжує дитину-інваліда, але не більше одного супроводжуючого);

– безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також всіма видами приміського транспорту (дана пільга також поширюється на особу, яка супроводжує дитину-інваліда, але не більше одного супроводжуючого).

Діти-інваліди по зору і з ураженням опорно-рухового апарату та особи, які супроводжують дітей-інвалідів зазначених категорій (не більше одного супроводжуючого), мають право на безплатний проїзд також у метро.

Сім’ям, у складі яких є два або більше інвалідів, оплата послуг електрозв’язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів за почасовим (похвилинним, посекундним) обліком їх тривалості встановлюється тільки за їх згодою.

Інваліди та сім’ї, у яких є діти-інваліди, мають переважне право на поліпшення житлових умов у порядку, передбаченому чинним законодавством.

Таня Цирульник

«Коло»

2 реплік к “Отримати інвалідність стає все складніше (+ перелік прав інвалідів)”

  1. Жанна Помазан :

    Добрий вечір!Часткова атрофія зорових нервів підлягає під групу інвалідності?

  2. Оксана :

    Дитині 10р, 6 місяців тому їй поставили діагноз “Епісиндром” (був приступ із зупинокю серця), зараз знову почалися приступи – майже кожного дня. чи можна отримати групу для дитини і які це надає пільги?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*