Ще живий? Приїжджай!

1 25 00000555 2. віл, мсек, інвалідність

  1 25 00000555 1Кіровоградські лікарі змушують важкохворих іногородніх інвалідів з ВІЛ-статусом їздити «відмічатися» в обласний центр. Люди вважають таку вимогу абсолютно непотрібною та небезпечною. Дехто просто не в силах перенести дорогу.

40 -річний олександрієць Дмитро Локшин свого ВІЛ-статусу не приховує. З кожним роком чоловікові стає гірше. Останнім часом Дмитро втратив координацію рухів. Без сторонньої допомоги він не в силах подолати навіть малі відстані – падає.

У грудні 2011 року Локшин отримав ІІІ групу інвалідності з діагнозом по неврології, а в грудні 2012-го повинен був її підтвердити.

Раніше медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) проводили такі підтвердження за місцем проживання інвалідів. Але існуючий порядок чомусь змінили.

Згідно з наказом облМСЕК №167-д від 14.12.2012 р., всі ВІЛ-позитивні інваліди тепер повинні проходити комісію лише в обласному центрі, тобто в Кіровограді. На свою перекомісію Дмитро не поїхав і тепер невідомо, чи буде далі отримувати пенсію.

Зі своєю проблемою Локшин звернувся в організацію «Шлях до життя». Це єдина громадська організація в місті, що займається проблемами ВІЛ-позитивних людей.

За словами керівника організації Анатолія Тримбача, ситуація дійсно серйозна:

– Нам незрозуміло, чому саме ВІЛ+ повинні підтверджувати свою інвалідність у Кіровограді, а інші можуть робити це вдома? Тим більше, інвалідність по діагнозу «ВІЛ/СНІД» взагалі не ставлять. А ставлять по супутньому захворюванню, – ділиться Тримбач.

Іншими словами, виходить, що, наприклад, інвалід з діагнозом «ниркова недостатність» може підтвердити інвалідність у місцевій МСЕК, а такий же хворий з нирковою недостатністю і ВІЛ+ вже повинен їхати до Кіровограда. Говорячи прямо, це називається дискримінацією у зв’язку з ВІЛ.

Випадок з Локшиним не єдиний. Я побував у родині, де у 26-річного ВІЛ-позитивного чоловіка не діють ноги і руки (інвалідність по неврології). Переоформлення інвалідності призначено на 19 січня. Мати в шоці.

– Я викличу таксі і відвезу його до дверей нашої олександрійської МСЕК. Посаджу, а сама сяду поруч. І нехай що хочуть, те й роблять. Потрібно везти в Кіровоград – нехай викликають «швидку» і везуть. У звичайному автобусі я з ним не справлюсь і не довезу, – плаче доведена до відчаю жінка.

Виявляють стурбованість і ті ВІЛ-хворі, які послухалися наказу і вже їздили підтверджувати інвалідність до Кіровограда. Прийом цієї категорії організований в обласному протитуберкульозному диспансері, де в черзі потрібно знаходиться по три-чотири години.

Вдумайтеся, близько 60 відсотків ВІЛ вмирають саме від туберкульозу. Кому прийшло в голову заганяти цих людей в стіни закладу, де можливість інфікування сухотами 99,9 відсотка?

Про існуючу проблему організація “Шлях до життя” повідомила на “Гарячу лінію губернатора”, але поки відповіді немає. В організації сподіваються, що в області прислухаються до думки хворих і відновлять колишній порядок підтвердження інвалідності.

Т. Гора

На фото: Дмитро Локшин

Новини Кіровоградщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*