Інваліди з дитинства та діти-інваліди можуть отримувати одночасно соціальну допомогу та пенсію

1 30 240 1. пенсия, інваліди

Право на отримання одночасно державної соціальної допомоги та пенсії в зв’язку з втратою годувальника мають інваліди з дитинства І-ІІ груп і діти-інваліди віком до 18 років.

Про це 28 січня на прес-конференції нагадала керівник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту Львівської міської ради Леся Тронь.

Інваліди з дитинства, які мають встановлену групу інвалідності або діти інваліди, маючи право на призначення державної соціальної допомоги, повинні звернутися у відділи соціального захисту за призначенням цієї допомоги.

Інвалідам з дитинства призначається державна соціальна допомога в розмірі 100% прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб – це 894 грн.

Водночас ті інваліди з дитинства, у яких один з батьків помер, мають право також на призначення пенсії в органах пенсійного фонду.

Леся Тронь пояснила, що пенсія визначається відповідно до заробітної плати годувальника, який помер: «Годувальнику, відповідно до заробітної плати, яка в нього була, відповідно до трудового стажу, з якого він сплачував трудові внести, визначається пенсія як живій особі. 50% з цієї пенсії – це пенсія в зв’язку з втратою годувальника. Якщо пенсія годувальника, наприклад, 4 тис. грн., то інвалід матиме право на 2 тис. грн. пенсії».

«Така норма діє вже майже 5 років, але, на жаль, не всі інваліди знають про своє право на отримання двох допомог одночасно, тому я нагадую про це. На сьогоднішній день у Львові є понад 4 тис. інвалідів з дитинства, які отримують виплати в органах соціального захисту, з них 1625 осіб одночасно отримують допомогу і в пенсійному фонді у зв’язку з втратою годувальника», – додала Леся Тронь.

Варіанти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*