У Секретаріаті Уповноваженого відбулося засідання експертної ради з питань дотримання прав людини з інвалідністю

1 07 30349-1u 2. інвалідністю, інвалідів

У Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулося засідання експертної ради з питань дотримання прав людини з інвалідністю при Представнику Уповноваженого з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Наталії Івановій.

У засіданні взяли участь представники ВГО «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю», УТОС, УТОГ, ВОІ «Союз організацій інвалідів України», Фонду соціального захисту інвалідів, ВГСПО «Національна асамблея інвалідів України», ГО жінок-інвалідів «Донна», Української Гельсінської спілки з прав людини, Представництва ПРООН в Україні, Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, Федерації роботодавців, мас-медіа.

Наталія Іванова поінформувала присутніх про основні завдання та функції новоствореного громадського органу відповідно до Положення про експертну раду з питань дотримання прав людини з інвалідністю, затвердженого наказом Уповноваженого з прав людини Валерією Лутковською від 21 січня 2013 року. В ході обговорення члени експертної ради висловили свої бачення та пропозиції щодо поліпшення стану захисту прав цієї вразливої категорії громадян.

За результатами дискусії були визначені пріоритетні напрями роботи експертної ради на 2013 рік. Насамперед, це аналіз відповідності національного законодавства, проектів законів та інших нормативно-правових актів міжнародним зобов’язанням України та стандартам у дотриманні прав людини з інвалідністю, підготовка пропозицій до актів реагування Уповноваженого з прав людини.

Найближчим часом планується провести моніторинг дотримання прав людини з інвалідністю на освіту та, з урахуванням його результатів, надати Омбудсмену Валерії Лутковській пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства про вищу освіту з метою посилення захисту прав і свобод прав цієї вразливої категорії громадян.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*