Валерія Лутковська: «Лише спільними зусиллями органів влади та громадськості можливо вирішити актуальну проблему захисту прав недієздатних осіб»

1 16 IMG 4970 2. недієздатних осіб, інвалідів

  1 16 IMG 4970 1

У Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбувся круглий стіл «Актуальні питання дотримання прав недієздатних осіб: проблеми системи опіки над повнолітніми та впровадження альтернативного механізму підтриманого прийняття рішень». Захід був ініційований експертною радою з питань дотримання прав людини з інвалідністю при Представникові Уповноваженого з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав і Всеукраїнською громадською організацією «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю».

Вітаючи учасників цього представницького зібрання, Омбудсмен Валерія Лутковська наголосила: «Лише спільними зусиллями органів влади та громадськості можливо вирішити актуальну проблему захисту прав недієздатних осіб. Я переконана, що рекомендації, вироблені на круглому столі, допоможуть розробити ефективну та дієву державну політику з метою дотримання прав цієї уразливої категорії громадян».

Під час круглого столу йшлося про те, що органи державної влади, місцевого самоврядування і власне громадянського суспільства не приділяють належної уваги системному розв’язанню проблем недієздатних осіб. Неблагополучна ситуація у сфері опіки часто замовчується, через що люди з суттєвими вадами здоров’я не відчувають достатнього захисту своїх прав.

За словами Представника Уповноваженого з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Наталії Іванової, моніторинг Уповноваженого засвідчив наявність проблеми забезпечення соціальних прав осіб, визнаних у судовому порядку недієздатними.

«Існує системна загроза і майновим правам хворої людини. Особливо небезпечним є період, коли людина може не усвідомлювати свої дії, а опіка ще не встановлена. Непоодинокі приклади, коли спритні ділки оманливим шляхом відбирають у недужих житло, інше нерухоме та рухоме майно», – зауважила Наталія Іванова.

Жваву дискусію викликало обговорення проблемних питань чинної системи опіки та піклування над повнолітніми особами, які визнані недієздатними або дієздатність яких обмежена. Зокрема, закріплене законом обмеження прав людини у разі її визнання недієздатною, протиріччя чинного законодавства стосовно опіки та піклування над повнолітніми особами та його невідповідність Конвенції ООН про права інвалідів, недостатня ефективність опіки осіб, котрі не мають індивідуального опікуна і проживають вдома самостійно або перебувають в інтернатних установах системи соціального захисту.

Йшлося також про можливість впровадження альтернативних до опіки форм захисту прав, рекомендованих ООН, наприклад механізм підтриманого прийняття рішень. Адже підтримка в прийнятті рішень – це спосіб допомогти хворому приймати рішення і гарантувати, щоб інші люди, наприклад, лікарі, юристи, працівники банку чи соціальні працівники дотримувалися їх.

Представники органів державної влади поінформували присутніх про заходи, що вживаються з метою захисту прав осіб з інтелектуальною недостатністю та психосоціальними розладами, які не розуміють значення своїх дій та їх наслідків, удосконалення нормативно-правової бази, що регламентує діяльність органів опіки та піклування. Зокрема, про стан виконання вимог Указу Президента України від 7 травня 2012 року «Про внесення зміни до Положення про Міністерство соціальної політики України», завдання та заходи Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2012 року № 706, у частині забезпечення прав зазначених осіб.

Учасники круглого столу звернулися до органів виконавчої влади з рекомендаціями щодо вдосконалення системи державної допомоги людям з інтелектуальними та психосоціальними порушеннями, які відповідно до чинного законодавства визнані недієздатними.

У заході взяли участь представники Комітету ВРУ у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Генеральної прокуратури, Міністерства соціальної політики, Міністерства юстиції, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з питань інвалідів та ветеранів, Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, Центру перспективних соціальних досліджень Мінсоцполітики, а також представники неурядових організацій та мас-медіа.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*