Незрячі судяться з Укрзалізницею через неможливість придбати квиток он-лайн

1 15 6 78142 2. незрячих, інвалідів

Укрзалізниця дискримінує незрячих за ознакою інвалідності і порушує їх права споживача, передбачені ЗУ «Про захист прав споживачів» і Міжнародною конвенцією про захист прав інвалідів, – стверджує сліпий адвокат Андрій Стегніцький. За дорученням спільноти незрячих юристів він позвався до Укрзалізниці з вимогою адаптувати до потреб інвалідів по зору інтернет-сайт, через який продають залізничні квитки.

«Незрячі не можуть скористатися послугою придбання залізничних квитків через Інтернет, оскільки на сайті не передбачено придбання пільгових залізничних квитків для інвалідів, а дизайн (оформлення) сайту унеможливлює користування ним інвалідами по зору. При виборі місць під час придбання квитка на сайті, незряча особа використовує спеціальне програмне забезпечення, що дає можливість озвучувати інформацію з дисплею комп’ютера, але отримати інформацію про наявність вільних місць не можливо, так як статус місць на сайті відображений кольором, а не описаний текстом, а отже, не може бути озвучений програмою для незрячих», – каже Андрій Стегніцький.

Вказана проблема піднімалась на всеукраїнському семінарі для юристів та лідерів громадських організацій інвалідів «Практичні аспекти захисту прав осіб з обмеженими фізичними можливостями», який проходив у м. Харків з 11 по 13 жовтня 2012 року. Однією із вимог резолюції семінару є забезпечення прав інвалідів при їх транспортному обслуговуванні, зокрема придбанні залізничних квитків у найбільш зручний для них спосіб – через сайт Укрзалізниці. Однак ДП «Укрзалізниця» не відреагувало на звернення інвалідів про усунення недоліків на сайті, відтак справа опинилася в суді.

Оскільки Галицький районний суд м. Львова не задовольнив позову Андрія Стегніцького, адвокат оскаржив рішення в апеляційному порядку. Перше засідання Апеляційного суду Львівської області відбудеться 31 травня о 9.30 за адресою вул. Соборна, 7., суддя-доповідач Савуляк.

«Гал-інфо»

1 реплік к “Незрячі судяться з Укрзалізницею через неможливість придбати квиток он-лайн”

  1. Виталий :

    На самом деле аналогичная ситуация и для людей передвигающихся на коляске, чтобы заказать спец. купе, необходимо брать справку у лечащего и нести ее в центральные кассы. Очень удобно 🙂

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*