ЮНІСЕФ закликає думати перш за все про дітей, а не про інвалідність

1 31 8741532 130 травня Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) представив новий щорічний звіт «Становище дітей у світі», який цього року присвячується правам дітей з інвалідністю. ЮНІСЕФ наполягає, що від активного розвитку здібностей та можливостей дітей з інвалідністю виграло би все суспільство.

«Коли ви думаєте не про дитину, а про її інвалідність, це не тільки неправильно стосовно такої дитини, але й відбирає у суспільства все те, що ця дитина може йому дати,» – заявив Виконавчий директор ЮНІСЕФ Ентоні Лейк. – Втрати цих дітей – це втрати суспільства; їх виграш – це виграш всього суспільства».

У звіті йдеться про те, що суспільство може інтегрувати дітей з обмеженими можливостями, оскільки від їхньої повноцінної участі у житті громади врешті виграють усі. Наприклад, інклюзивна освіта не лише дає можливість реалізувати свій потенціал дітям з обмеженими можливостями у своїх родинах та громадах, але і розширює горизонти всіх дітей.

Активізація зусиль по залученню дітей з обмеженими можливостями у життя їхньої громади могла би сприяти боротьбі з дискримінацією, яка ще більше загострює маргіналізацію цих дітей у суспільстві.

У звіті «Становище дітей у світі, 2013 рік: діти з інвалідністю» стверджується, що у таких дітей найменші шанси на отримання доступу до медичного обслуговування або до шкільної освіти. Вони стають більшою мірою уразливими до насильства, жорстокого поводження, експлуатації і відсутності догляду, особливо якщо їх приховують від сторонніх очей або поселяють у спеціалізовані інтернати.

Зазвичай це пояснюється негативним ставленням до них у суспільстві або підвищеними витратами на їхнє виховання.

Достовірних даних про те, скільки дітей страждають від інвалідності у світі, яка форма інвалідності у цих дітей і як ця інвалідність відображається на їхньому житті, мало. Внаслідок цього уряди більшості країн не мають надійних орієнтирів при виділенні коштів на забезпечення підтримки і допомоги дітям-інвалідам та їхнім сім’ям.

Близько третини країн світу досі не ратифікували Конвенцію про права інвалідів. У звіті міститься заклик до урядів усіх країн виконати свої зобов’язання і гарантувати усім своїм громадянам, – у тому числі найбільш вразливим дітям, – рівні права.

Україна ратифікувала Конвенцію про права інвалідів та Конвенцію про права дитини. Визнаючи цей прогрес, ЮНІСЕФ закликає посилити роботу щоб інтегрувати дітей з інвалідністю у життя громади та забезпечити їм доступ до школи або лікарні, підтримати таких дітей та їх родини.

В Україні живе понад 8 мільйонів дітей, з яких більше 165 тисяч – це діти з інвалідністю.

«Діти з інвалідністю – це одна з найбільш уразливих груп дітей в Україні. Надзвичайно важливо забезпечити всебічний розвиток таких дітей від самого народження через послуги раннього втручання. Це перший крок на шляху попередження розлучення дитини зі своєю родиною і потрапляння до інтернатного закладу,» – підкреслила голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо. «Інвестиції на ранньому етапі забезпечать результати у майбутньому. Діти, які отримали раннє діагностування та вчасне лікування, будуть більш активними членами суспільства,» – додала вона.

У звіті «Становище дітей у світі, 2013 рік: діти з інвалідністю» підкреслено важливість проведення консультації з дітьми і підлітками з обмеженими можливостями з метою залучення їх до розробки й оцінки призначених для них програм та послуг.

Інклюзивний підхід, який передбачає доступність й універсальність середовища, що дозволяє якомога більшій кількості людей користуватися всією інфраструктурою без всілякої адаптації, відповідає загальним інтересам.

«Нас чекає вирішення ще багатьох проблем, – заявив Ентоні Лейк, представляючи у Данангу, В’єтнам, новий випуск звіту ЮНІСЕФ. – Однак, діти не терплять невиправданих обмежень. Не повинні з ними миритися і ми».

###

Повний текст звіту «Положення дітей у світі 2013: діти з інвалідністю» та інші матеріали дивіться за посиланням: http://www.unicef.org/sowc2013.

Про ЮНІСЕФ: Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) є світовим лідером із захисту прав та інтересів дітей. Фонд працює у понад 190 країнах світу заради захисту й підтримки дітей з моменту їх народження і до початку дорослого життя. Програми Фонду фінансуються з добровільних внесків фізичних осіб, компаній, закладів та урядів. Представництво Фонду в Україні відкрито у 1997 році. Більше інформації: www.unicef.org.ua.

UNICEF Ukraine

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*