У Секретаріаті Уповноваженого з прав людини відбулася робоча нарада щодо захисту прав дітей та дорослих з розладами аутичного спектру

1 20 70 1. розладами аутичного спектру

17 червня 2013 року в Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулася робоча нарада на тему: «Захист прав людей з розладами аутичного спектру в Україні, надання освітніх, медичних, соціальних послуг дорослим і дітям».

У нараді взяли участь представники Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності та Департаменту з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Секретаріату Уповноваженого з прав людини, представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, Міністерства соціальної політики. Також до зустрічі долучилися представники громадських та благодійних організацій – «Школа-сходинки» для дітей з аутизмом, «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю», Національної Асамблеї інвалідів України.

Громадські організації, які працюють в інтересах дітей з розладами аутичного спектру, звернули увагу присутніх на проблеми діагностики розладів зі спектру аутизму, зокрема рівень діагностики дітей у віці до 3-х років залишається низьким. Крім того, викликає занепокоєння невчасна діагностика, адже пізня діагностика знижує ефективність медико-соціальної допомоги та реабілітаційних заходів.

Представники міністерств та відомств, які відповідальні за надання освітніх, медичних, соціальних послуг дорослим і дітям з розладами аутичного спектру в Україні, поінформували присутніх про заходи, які вживаються з метою покращення роботи з дітьми. Зокрема, у Міністерстві освіти і науки створена експертно-консультативна рада з питань аутизму, метою якої є забезпечення міжвідомчої співпраці органів виконавчої влади та громадських організацій щодо забезпечення права на освіту дітей з розладами аутичного спектру.

Учасники заходу визначили три першочергових завдання, які потребують вирішення, серед них:

– своєчасна рання діагностика дітей з розладами аутичного спектру та подальший їх супровід;

– підготовка кваліфікованих спеціалістів для роботи з дітьми, які мають розлади аутичного спектру;

– інформування батьків про методичні засади з розвитку комунікативної сфери дітей з аутизмом.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*