ЮК: Чи можуть неповносправні діти відвідувати заняття у школі?

1 25 1596325 1. індивідуального навчання

Юридична консультація:

Чи можуть діти-інваліди (з ДЦП) або діти з проблемною з адаптацією до шкільного колективу відвідувати заняття у школі, якщо оформлено індивідуальне навчання? Наприклад ті предмети, які відсутні у навчальному плані або частково ті, які записані у навчальному плані. Хто з посадових осіб має право вирішувати це питання і якими нормативними актами це регламентується?

Відповідно до Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах від 15.08.2011 № 872, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України, освітні послуги надаються дітям з особливими освітніми потребами загальноосвітніми навчальними закладами у класах з інклюзивним навчанням із застосуванням особистісно-орієнтованих методів навчання та з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких дітей, але при умові, що є Рішення про утворення класів з інклюзивним навчанням, яке приймається керівником загальноосвітнього навчального закладу з урахуванням освітніх запитів населення за умови наявності необхідної матеріально-технічної та методичної бази, відповідних педагогічних кадрів і приміщень, що відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, згідно з Положенням про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р.

Відповідно до п. 2.1 Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах від 20.12.2002 № 732, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України (далі Положення):

Для організації індивідуального навчання учнів, які за станом здоров'я не можуть відвідувати навчальний заклад, здійснюється навчання за індивідуальним навчальним планом, затвердженим директором навчального закладу (у міру потреби протягом навчального року).

Згідно з:

– п. 2.6., цього ж Положення, після закінчення терміну індивідуального навчання учень може продовжувати заняття у навчальному закладі, учнем якого він є, на загальних підставах.

– п. 2.7. – індивідуальне навчання здійснюється педагогічними працівниками, які мають відповідну педагогічну освіту. Їх склад затверджується наказом директора навчального закладу, розклад навчальних занять погоджується (письмово) з батьками учнів.

Тобто, учитель, призначений для навчання учня в домашніх умовах, складає розклад уроків та графік роботи, який погоджується із батьками, заступником директора школи з навчальної роботи й затверджується директором.

Відповідно до п. 2.1 Положення п. 2.8. – індивідуальні навчальні плани складаються на основі типових навчальних планів, затверджених Міністерством освіти і науки України. Освітній рівень учнів, які навчалися за індивідуальною формою, має відповідати вимогам Державного стандарту загальної середньої освіти.

– п. 2.9. – виконання індивідуального навчального плану та програм, досягнення учнів у навчанні фіксуються в окремих журналах встановленого зразка.

– п. 2.10. – у разі здійснення індивідуального навчання за однотипними індивідуальними навчальними програмами, учнів 1-4-х класів на окремих заняттях можна об'єднувати в групи чисельністю не більше 5 осіб.

Отже, прямої заборони дітям-інвалідам (з ДЦП) або дітям, з проблемною адаптацією до шкільного колективу, відвідувати заняття у школі, нема. Це зумовлено тим, що індивідуальні навчальні плани складаються на основі типових навчальних планів, затверджених Міністерством освіти і науки України. Тобто вони повинні містити всі необхідні предмети. Це питання має право вирішувати лише директор школи та регулюється вищезазначених нами актами:

– Порядок організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах від 15.08.2011 № 872, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України;

– Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах від 20.12.2002 № 732, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України.

Відповідь підготували консультанти юридичної клініки "Pro bono" при Національному університеті "Острозька академія" (НаУОА – http://www.osvita.org.ua/vnz/903/index.html) – Годун Ангеліна та Ладуба Наталія.

Куратор юридичної клініки "Pro bono" при НаУОА (http://www.osvita.org.ua/vnz/903/index.html) – Тарас Хмарук.

Якщо Ви потребуєте правової допомоги відправте Ваше звернення на електронну скриньку . Відповідь на нього читайте на сторінках сайту. В разі необхідності, Ви можете поспілкуватися з юристами юридичної клініки "Pro bono" за телефоном (3654) 2-20-76, понеділок-четвер – з 16:00 до 19:00, п'ятниця – з 16:00 до 17:30.

Освітній портал™ +НОТАТКИ ЮРКОНСУЛЬТАНТА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*