Представник Уповноваженого запропонувала створити робочу групу з метою доопрацювання чинного законодавства щодо забезпечення прав та свобод осіб із психічними розладами

1 14 Ivanova 1. психічними розладами, інвалідів

Представник Уповноваженого з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Наталія Іванова взяла участь у засіданні Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. На засіданні розглядались питання про інформацію Рахункової палати України щодо результатів аналізу і перевірки своєчасності, законності та повноти виплати пенсій Пенсійним фондом України, про виконання рішення Конституційного Суду України щодо захисту прав громадян, які виїхали на постійне проживання за кордон, на належне пенсійне забезпечення, а також про вдосконалення механізмів захисту прав повнолітніх осіб з інвалідністю внаслідок стійких психічних та інтелектуальних порушень.

Наталія Іванова поінформувала народних депутатів України та учасників засідання про результати моніторингу Уповноваженого з прав людини та проваджень із цих проблем.

Зосередивши увагу на питаннях, які потребують вирішення, Представник Уповноваженого внесла пропозицію стосовно розробки алгоритму обрахування заборгованості по судових рішеннях щодо виплат пенсій інвалідам-чорнобильцям, дітям війни, працюючим пенсіонерам з метою реалізації вимог прийнятого Верховною Радою України 19 вересня 2013 року як Закону законопроекту № 2399 «Про внесення змін до деяких законів України щодо виконання судових рішень». Крім того, Наталія Іванова рекомендувала прискорити законодавче врегулювання проблеми захисту прав громадян, які виїхали на постійне проживання за кордон, на належне пенсійне забезпечення.

За словами Представника Уповноваженого, лише на цьому тижні Омбудсманом внесено три подання Прем’єр-міністрові України Миколі Азарову, а саме:

• щодо правового врегулювання забезпечення прав недієздатних осіб;

• щодо забезпечення прав людей з психічними розладами при застосуванні до них примусової ізоляції та фізичного обмеження;

• щодо забезпечення прав громадян при застосуванні статті 508 Кримінального процесуального кодексу України.

Учасників засідання також було поінформовано про роботу, яку здійснює Секретаріат Омбудсмана у рамках реалізації функцій національного превентивного механізму щодо захисту осіб із інвалідністю внаслідок стійких психічних та інтелектуальних порушень. У цьому зв’язку Наталія Іванова звернула увагу присутніх на невідповідність національного законодавства, зокрема Закону України «Про звернення громадян», міжнародним стандартам у сфері забезпечення прав і свобод людини.

Представник Уповноваженого запропонувала створити під егідою Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів робочу групу за участю представників центральних органів виконавчої влади, судових органів, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадських організацій інвалідів для напрацювання пропозицій з метою приведення норм чинного законодавства щодо забезпечення прав та свобод осіб із психічними розладами у відповідність до міжнародних стандартів.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Одна репліка к “Представник Уповноваженого запропонувала створити робочу групу з метою доопрацювання чинного законодавства щодо забезпечення прав та свобод осіб із психічними розладами”

  1. Ирина Владимировна :

    Хотелось бы чтобы Иванова Н. не оставляла
    без внимания мои обращения к ней еще год тому назад14.10.12 касательно решения вопроса о доступе инвалидов с режимом постельным(полупостельным) как у меня к правосудию, используя дистанционный режим слушания дела (видеоконференции, Skype или иные телекоммунмкационные технологии),что дало бы возможность завершить для меня рассмотрение 2х дел: по трудовому увечью и по недополученной пенсии, которые находятся в стадии рассмотрения с19.11.84г,т.е. 29лет! И моей жизни уже не хватает для завершения рассмотрения дел. Остальные социальные иски(замена бракованной коляски, о реконструкции квартиры и др.)более 14лет в суде без вынесенных решений. Ведь суды и жилье не приспособлены к нуждам колясочников. Хотя ст.12,13 Конвенции”О правах инвалидов” требуют от суда обеспечить доступ инвалидов к правосудию с учетом их возможностей, я просила Уполномоченного обратиться к Президенту для решения этого вопроса, но это осталось без внимания.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*