Валерія Лутковська звернулася з поданням до Прем’єр-міністра України щодо правового врегулювання забезпечення прав недієздатних осіб

1 16 4 41878 3. недієздатних осіб

У поданні йдеться про те, що до Уповноваженого з прав людини останнім часом збільшилася кількість звернень щодо невиконання обов’язків опікунами і піклувальниками стосовно недієздатних і громадян, дієздатність яких обмежена.

Результати проваджень Уповноваженого з прав людини за конкретними зверненнями в інтересах недієздатних осіб також свідчать про формалізм у здійсненні такого контролю органами опіки і піклування. На відсутності ефективного контролю з боку відповідних національних органів щодо виконання опікунами своїх обов’язків наголосив і Європейський суд з прав людини у рішенні «Наталія Михайленко проти України» (справа №49069/11) від 30 травня 2013 р.

Фактично, на сьогодні доля підопічних залежить від сумління їхніх опікунів і піклувальників, які досить часто зловживають своїми правами. При цьому підопічні позбавлені права поскаржитись на дії або бездіяльність опікунів, оскільки відповідно до ст. 8 Закону України «Про звернення громадян» звернення осіб, визнаних судом недієздатними, не розглядаються.

Статус недієздатних осіб в Україні позбавляє їх права на безпосереднє звернення до суду: згідно з п. 2 частини третьої ст. 121 Цивільного процесуального кодексу України позовна заява, подана недієздатною особою, повертається заявникові. Відсутність адміністративної процесуальної дієздатності, що визначено ст. 48 Кодексу адміністративного судочинства України, унеможливлює звернення недієздатних осіб з адміністративним позовом до суду в разі порушення їхніх прав органами опіки і піклування.

Особи, визнані судом недієздатними або дієздатність яких обмежена, також не можуть безпосередньо реалізувати право на безоплатну правову допомогу, оскільки відповідно до частини третьої ст. 10 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» звертатися про надання одного з видів правових послуг можуть лише їхні опікуни чи піклувальники.

За результатами розгляду справи «Наталія Михайленко проти України» Європейський суд з прав людини визнав порушенням ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод відсутність доступу в Україні до процедури поновлення дієздатності недієздатної особи. Суд зазначив, що право звертатися з позовом про перегляд справи про дієздатність є одним із найважливіших прав людини і стосується процедур, важливих при реалізації всіх прав і свобод.

Враховуючи вищезазначене, Уповноважений звернулася до Прем’єр-міністра з пропозицією доручити Міністерству юстиції України створити робочу групу із залученням представників Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Урядового уповноваженого з прав інвалідів, а також за згодою представників Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та громадськості для напрацювання змін до законодавства відповідно до міжнародних стандартів у сфері забезпечення належної реалізації прав і законних інтересів недієздатних громадян.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*