Жінки-інваліди заявляють про свої репродуктивні права

1 21 13848707740961b 2. інвалідністю

  1 21 13848707740961b 1

Міжнародна конференція щодо репродуктивних прав жінок-інвалідів покликана підняти це питання на загальнодержавному рівні.

Результатом міжнародної науково-практичної конференції, яка проходила у Вінниці 18-19 листопада, стало формування медичних, правових і психологічних механізмів допомоги особам з інвалідністю реалізувати свої репродуктивні права.

Учасникам конференції, серед яких представники профільних громадських організацій з Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Грузії та України, представники органів місцевого самоврядування, громадські діячі, науковці, медичні та соціальні працівники, було продемонстровано відеосюжет про українську родину інвалідів, в якій народилася здорова дитина. Однак соцслужби, аргументуючи, що люди з обмеженими можливостями не зможуть самі виховати дитину, відібрали маля у батьків.

Під час конференції, зокрема, було проведено аналіз причин упередженого відношення суспільства, близького оточення і медпрацівників до материнства чи батьківства людей з обмеженими можливостями.

Експерти обговорили можливості поліпшення репродуктивного здоров’я осіб з інвалідністю, їх статеве виховання, а також шляхи реалізації програм для забезпечення репродуктивних прав таких людей.

За словами Голови правління ГО «Паросток», заступника директора Вінницького центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь» Ірини Саранчі, на підготовку даного заходу знадобився майже рік. Як сказала Ірина, ідея провести у Вінниці міжнародну конференцію, присвячену репродуктивним правам осіб з інвалідністю, виникла після того, як вона відвідала подібний захід у Казахстані.

– Тоді я зрозуміла, що дані питання в Україні ще не піднімалися, і що до цього потрібно привернути увагу громадськості і держави, – розповіла Ірина Саранча. – Ми хочемо, аби пропозиції, сформовані під час конференції, були внесені до програми репродуктивного здоров’я нації. Щоб були виділені кошти на облаштування жіночих консультацій для потреб жінок з інвалідністю. Щоб лікарі коректно ставилися до таких пацієнтів. Щоб людина з інвалідністю мала можливість реалізувати свої права, в тому числі і репродуктивні.

Як зазначила Голова жіночого департаменту обласної організації партії «УДАР» Людмила Станіславенко, яка активно допомагала в організації даного заходу, ця міжнародна конференція є першою в Україні, і дуже приємно, що вона відбулась саме у Вінниці.

– Питання життєдіяльності людей з інвалідністю, які піднімаються на цій конференції, є дуже важливими, – відзначила вона. – Таких людей я називаю особливими, і вважаю, що нам треба у них багато чому повчитися, адже ці люди мають неабияку силу волі, віру і любов до життя.

За словами Людмили Станіславенко, на сьогодні є досить багато проблем, з якими стикаються особливі люди. Це і проблема їх проїзду у громадському транспорті, і проблема облаштування лікувальних закладів та готелів, враховуючи інтереси осіб з інвалідністю. Навіть при підготовці конференції організатори зіштовхнулися з тим, що у Вінниці практично немає, де розселити таких людей. Якщо і знайдуться відповідні номери в готелях, то вони не відповідають всім необхідним вимогам.

– Дана конференція є першим кроком для подолання проблем, яких часто зазнають особливі люди, – зазначила Людмила Станіславенко. – З усіх пропозицій, які прозвучать в ході цієї зустрічі, буде сформовано один документ, який ми передамо депутатам Верховної Ради, щоб підняти це питання на загальнодержавному рівні.

Олена Кожедубова

«Независимое Бюро Новостей»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*