У ГПУ підбили підсумки міжвідомчої наради щодо додержання прав дітей – інвалідів та дітей з вадами розвитку

1 12 thumbnail-20120118135639n. інвалідів

Про це повідомив начальник Головного управління Генеральної прокуратури України Володимир Вишинський.

Зокрема, він зазначив, на сьогодні у сфері додержання прав дітей – інвалідів та дітей з вадами розвитку виконано великий обсяг роботи.

«Підведення підсумків про виконання заходів, які було визначено на нараді, і які спрямовані на покращення становища таких дітей, засвідчило, що органами прокуратури, Міністерствами охорони здоров’я, соціальної політики, освіти і науки України проведено значну роботу», – сказав він.

Так, додав начальник Головного управління, виявлено та охоплено супроводом і підтримкою соціальних служб 7,7 тисяч сімей з дітьми інвалідами, які перебувають у складних життєвих обставинах.

«Для надання комплексної допомоги таким родинам Мінсоцполітики своїми наказами затвердило Державний стандарт денного догляду для дітей – інвалідів та Примірне положення про відділення денного догляду для дітей-інвалідів. На сьогодні за рахунок коштів місцевих бюджетів відкрито 75 таких відділень», – пояснив він.

Крім цього, Володимир Вишинський звернув увагу і на те, що у зв’язку з недостатньою кількістю технічних засобів реабілітації для дітей-інвалідів ініційовано перед Урядом збільшення бюджетних видатків на їх виготовлення та придбання.

«А для того, щоб посилити контроль за розподілом засобів для реабілітації Мінсоцполітики запровадило збір статистичних даних щодо забезпечення ними інвалідів», – додав він.

Також, поінформував начальник Головного управління, на виконання постанови міжвідомчої наради Міністерством охорони здоров’я України перевірено діяльність 37 дитячих відомчих санаторіїв, 8 службових осіб МОЗ та регіональних органів охорони здоров’я, керівників санаторіїв, які не вжили заходів до створення безпечних умов перебування в них дітей, притягнуто до відповідальності.

Крім цього, розповів Володимир Вишинський, з метою стовідсоткового охоплення дітей-інвалідів освітніми послугами Уряд затвердив Державний стандарт початкової загальної освіти для дітей з особливими потребами.

«Також МОН України розроблено Комплексну програму розвитку дітей дошкільного віку з аутизмом і затверджено заходи щодо впровадження інклюзивного навчання в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах на період до 2015 року», – сказав він.

Підсумовуючи, Володимир Вишинський зазначив, що крім вищевказаних розроблено низку інших нормативних актів, виконання яких сприятиме вирішенню проблемних питань та реалізації прав дітей з особливими потребами.

Як повідомлялося раніше, за результатами перевірок, проведених прокурорами АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя поновлено права 3,5 тисяч дітей – інвалідів на відновлення здоров’я на належне санаторно-курортне лікування, до відповідальності притягнуто понад 300 службових осіб, які допустили порушення їх прав.

Також нагадаємо, що 23.04.2013 року Генеральною прокуратурою України з керівниками центральних органів виконавчої влади обговорено стан додержання прав дітей – інвалідів та визначено конкретні заходи, спрямовані на покращення їх становища.

Відділ зв’язків із засобами масової інформації
Генеральної прокуратури України

Генеральна прокуратура України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*