Прокуратура стала на захист права на оздоровлення дітей-інвалідів

1 05 16254662. дітей-інвалідів

Захищаючи право дітей-інвалідів на оздоровлення, прокуратура Запорізької області з початку року розпочала 2 кримінальні провадження, а також внесла 16 подань в органи місцевої влади, за результатами розгляду яких 8 посадовців притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Перевірки виявили численні випадки, коли через порушення визначених законом правил надання санаторно-курортних путівок діти з особливими потребами залишалися без належного оздоровлення. Зокрема, не вирішується питання про оздоровлення тих дітей-інвалідів, яким необхідний супровід дорослих. Так, перевірка Мелітопольської міжрайонної прокуратури показала, що протягом року 18 батьків дітей-інвалідів відмовилися від оздоровлення. Одна з причин – необхідність купувати путівки для супроводжуючих за власні кошти. Наприклад, родині 9-річної дівчинки-інваліда, яка не має можливості пересуватися самостійно, необхідно було б заплатити 6 тисяч гривень за путівки батьків для того, щоб супроводжувати дитину в санаторій на безкоштовне оздоровлення.

Чимало порушень законодавства органи прокуратури виявили й під час розподілу пільгових путівок до дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія». Так, Кам’янсько-Дніпровська міжрайонна прокуратура під час перевірки встановила, що замість безкоштовної путівки в Артек 14-річній дитині-інваліду управління соцзахисту райдержадміністрації надало путівку з частковою оплатою в розмірі 20% її вартості. В той же час безоплатні путівки надавалися дітям інших категорій, однак серед них не було жодного неповнолітнього інваліда або чорнобильця.

А прокуратура Жовтневого району м. Запоріжжя розпочала кримінальне провадження за ч.1 ст.366 КК України (службове підроблення) за фактом видачі працівниками комунальної поліклініки «липових» довідок про необхідність оздоровлення двох нібито хворих неповнолітніх. Потім завдяки цим довідкам діти отримали безкоштовні путівки в «Артек» та «Молоду гвардію».

Прес-служба прокуратури Запорізької області

Прокуратура Запорізької області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*