Омбудсман внесла подання Прем’єр-міністру України щодо забезпечення права інвалідів (стомованих хворих) на доступне та ефективне медичне обслуговування

1 16 4 41878 3. стомованих хворих, інвалідністю, інвалідів

До Омбудсмана України Валерії Лутковської звернулась президент громадської організації «Спілка інвалідів стомованих хворих «Астом-Ілко» Валентина Щербина з проханням захистити права людей із інвалідністю (стомованих хворих), які потребують негайної допомоги. У своєму зверненні вона зазначала, що головною проблемою стомованих хворих в Україні є відсутність державної програми допомоги забезпечення зазначених осіб засобами догляду.

Провадженням Уповноваженого з прав людини встановлено, що для врегулювання зазначеної проблеми постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 р. № 1301 затверджено Порядок забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами. Відповідно до цього документу забезпечення осіб з інвалідністю і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами здійснюється територіальними органами охорони здоров’я через заклади охорони здоров’я, перелік яких затверджується наказом територіальних органів охорони здоров’я.

Однак за результатами моніторингу Омбудсмана виявлено, що стомовані хворі на цей час тільки частково забезпечуються медичними засобами догляду та реабілітації, що унеможливлює їх адаптацію до нового способу життя.

Крім того, проведений моніторинг свідчить, що Міністерство охорони здоров’я України не вживало належних заходів для реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 № 1301. Лише через три роки було затверджено наказ від 12 лютого 2013 року № 109 «Про затвердження форм первинної облікової документації та звітності з питань забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами та інструкцій щодо їх заповнення». При цьому впродовж 2013 року робота також не була активізована, до цього часу не розроблено механізму реалізації зазначеного Порядку.

З огляду на викладене, Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська внесла подання до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова для вжиття невідкладних заходів стосовно реалізації права осіб з інвалідністю (стомованих хворих) на належне і своєчасне забезпечення засобами медичного догляду та реабілітації. Зокрема, врахування зазначеного питання при формуванні бюджетів усіх рівнів на 2014 рік.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*