Засідання Робочої групи щодо удосконалення механізмів захисту прав повнолітніх осіб з інвалідністю внаслідок психічних та інтелектуальних порушень

1 26 index. інвалідів

24 грудня цього року завідуюча Сектором із забезпечення роботи Урядового уповноваженого з прав інвалідів Світлана Корнієнко взяла участь у засіданні Робочої групи з опрацювання питань щодо удосконалення механізмів захисту прав повнолітніх осіб з інвалідністю внаслідок психічних та інтелектуальних порушень.

Серед основних напрацювань Робочої групи є доповнення до статей 78 та 242 Цивільного кодексу України. Зокрема, потребує врегулювання питання визначення Порядку реєстрації помічника дієздатної фізичної особи, яка за станом здоров’я не може самостійно виконувати обов’язки.

Обговорювались питання повноважень та функцій зазначеного помічника, а також, з метою уникнення зловживань, необхідності врегулювання контролю за виконанням його обов’язків.

Члени робочої групи запропонували також розширити коло осіб відповідно до яких здійснюється представництво за законом, не тільки на малолітніх та неповнолітніх дітей, а також неповнолітніх дітей, чию інвалідність встановлено спеціалізованою психіатричною медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) і стосовно яких нема рішення про визнання їх недієздатними, за згодою таких дітей.

“Такі напрацювання свідчать про те, що держава уживає всіх належних заходів для усунення дискримінації за ознакою інвалідності з боку особи, з психічним захворюванням та інтелектуальною недостатністю, що на реальних справах засвідчує реалізацію Конвенції ООН про права інвалідів”, – прокоментував Урядовий уповноважений з прав інвалідів Олексій Журавко.

Довідково: від розумової відсталості в світі страждає понад 120 млн. осіб.

zhuravko.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*