Чи є шанс у матері людини з інтелектуальною недостатністю будь-коли добитися соціальної реабілітації для дитини

1 22 lichn75. інвалідністю, інвалідів, інтелектуальною недостатністю

У січні – лютому 2014 року у 14 регіонах України вдруге проходитиме Всеукраїнська акція «Сприяння органам соціального захисту у визначенні потреб населення адміністративно-територіальних одиниць у соціальних послугах» за участі 20 недержавних організацій, ініціатором якої виступає ВГО «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю».

Наказом Мінсоцполітики від 15.10.2012 р. за № 648 затверджено методичні рекомендації визначення потреб населення певної адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах у січні-лютому кожного року на наступний рік.

У даних рекомендаціях до визначення потреб не враховується думка людей, яким необхідні соціальні послуги, у тому числі людей з інтелектуальною недостатністю (далі – з ІН). Потенційні користувачі соціальних послуг не знають про ініціативу держави, не отримали запитів з боку державних органів, як наслідок – не подають відповідних заяв до місцевих органів соціального захисту. Виходить замкнене коло: Наказ створено для забезпечення якісних і доступних послуг для населення, і водночас, думку самих людей про їхні потреби не запитують. У результаті, відсутність заяв про потреби від населення свідчить про відсутність самих потреб, тобто, і кошти державі планувати не треба.

Ціль акції – захистити права людей з ІН та їхніх родин на забезпечення якісних і доступних соціальних послуг, гарантованих пунктом 2А статті 28 ратифікованої в Україні Конвенції ООН про права інвалідів. Також акція допоможе виявити спроможності держави визначити і задовольнити потреби населення певного населеного пункту в соціальних послугах.

Очікуємо, що близько 20 тис. батьків та законних представників людей з ІН з 15 регіонів, візьмуть участь в Акції. Їх діяльність на місцях будуть координувати громадські організації – члени ВГО «Коаліція». Під час акції планується: написання та подання заяв законними представниками людей з ІН до місцевих управлінь праці та соціального захисту із проханням врахувати і задовольнити зазначені ними потреби в соціальних послугах, а також звернення місцевих громадських організацій до вказаних управлінь з узагальненням потреби в регіоні і пропозицією про публічне обговорення перспектив забезпечення людей з ІН соціальними послугами.

Нагадуємо, що в минулорічній Акції визначення потреб у соціальних послугах (січень-лютий 2013) взяли участь 1490 людей з інвалідністю внаслідок ІН – члени 41 громадської організації з 20 регіонів України. Було виявлено значні незадоволені потреби в отриманні найбільш пріоритетних послуг для осіб з ІН: денному догляді (потребують 1455 осіб), соціальній реабілітації (1270 осіб), абілітації (1060 осіб), догляді вдома (996 осіб), підтриманому проживанні (837 осіб).

Також виявлено низку проблем системи соцзахисту: по-перше, районні управління соцзахисту та їхні підрозділи не мають компетенції надавати особам з інвалідністю внаслідок ІН послуги, гарантовані у Наказі Мінсоцполітики від 03.09.2012 за № 537, по-друге, НДО могли б надавати такі послуги, але не отримують на це коштів за механізмом соціального замовлення, по-третє, ні законні представники осіб з інвалідністю, ні працівники соціального захисту не поінформовані про можливість подання заяв від громадян щодо врахування їхніх потреб і про прийом цих заяв, як це передбачено Наказом № 648.

ВГО “Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю”

Портал “Громадський простір”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*