Право на соціально-активне життя людей з обмеженими можливостями

1 24 8 108008-23 1. реабілітації, інвалідів

На розгляді в Урядового уповноваженого з прав інвалідів перебувало питання щодо виготовлення належного протезування інваліда з діагнозом нижній парапарез, який мешкає в місті Києві.

На сьогоднішній день нормами Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» людям із обмеженими можливостями гарантується право безкоштовного забезпечення їх технічними та іншими засобами реабілітації за індивідуальною заявкою інваліда. Послуги з післягарантійного ремонту здійснюються у вигляді грошової допомоги інвалідам для оплати вартості виробів та наданих послуг шляхом безготівкового перерахування коштів підприємствам, що виконали зазначені заявки та відповідають кваліфікаційним вимогам, які визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення.

Слід зазначити, що постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321 передбачено механізм забезпечення інвалідів, дітей інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення.

Задля всебічного розгляду порушеного питання Урядовий уповноважений з прав інвалідів звернувся до Мінсоцполітики, за повідомленням якого, згідно інформації, що міститься у Централізованому банку даних з проблем інвалідності, заявника у вересні 2011 року було забезпечено ортезом виробництва підприємства «Центр соціально-трудової реабілітації інвалідів м. Києва» філії «ОРТЕЗ ПРО». Наступне забезпечення інваліда протезними виробами заплановано на березень 2014 року.

Водночас, згідно норм чинного законодавства за державні кошти забороняється реалізація технічних та інших засобів реабілітації, комплектуючих до них продукції без сертифіката і знака відповідності, що підтверджують їх відповідність вимогам стандартів або інших нормативно-технічних документів.

«Для мене, як Урядового уповноваженого з прав інвалідів є важливим забезпечення людям з інвалідністю доступності фізичного, соціального, економічного та культурного оточення, охорони здоров’я, оскільки це дає їм змогу повною мірою користуватися всіма правами людини й основоположними свободами. Впевнений, що повноцінна участь інвалідів у життєдіяльності держави допоможе зміцнити в них почуття причетності й досягти значних успіхів у людському, соціальному та економічному розвитку суспільства,» – наголосив Олексій Журавко.

zhuravko.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*