Шляхи прискорення працевлаштування осіб з інвалідністю

1 06 4 1 e9c7514aeba36f94a28e9bf2be161. інвалідністю, інвалідів

До Урядового уповноваженого з прав інвалідів звернувся занепокоєний питанням працевлаштування сліпої молоді, яка наділена великими творчими здібностями, інвалід І групи по зору з міста Жмеринки. У своєму звернені він наводить приклад використання трудового потенціалу інвалідів західних країн та звертає увагу на те, що на сьогодні в Україні недостатньо уваги приділяється вирішенню працевлаштування зазначених осіб.

Невід’ємним правом інвалідів є право на працю, незважаючи на обмежену працездатність. Право інвалідів на працю встановлено законами України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” та “Про зайнятість населення”, які спрямовані на створення інвалідам реальних можливостей продуктивно працювати і передбачають конкретні механізми їх реалізації. У Законі України “Про зайнятість” і Кодексі про працю визначаються загальні засади зайнятості та працевлаштування населення.

Для всебічного опрацювання порушеного питання Урядовий уповноважений з прав інвалідів звернувся за роз’ясненням до Мінсоцполітики.

Міністерство поінформувало, що з метою інтеграції осіб з інвалідністю до суспільного життя, державною службою зайнятості забезпечуються активні програми сприяння зайнятості населення, а саме: інформаційні та консультаційні послуги з працевлаштування, профорієнтаційні послуги, професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації, залучення до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру, сприяння підприємницькій діяльності безробітних шляхом виплати допомоги по безробіттю одноразово.

Крім того, державна служба зайнятості сприяє роботодавцям, у тому числі підприємствам громадських організацій інвалідів, в укомплектуванні кадрами, зокрема з числа осіб, які мають інвалідність, у створенні роботодавцями сприятливих умов праці та закріпленні працівників на робочому місці. З цією метою здійснюється інформування роботодавців щодо професійно-кваліфікаційного складу громадян, у тому числі осіб з інвалідністю, які зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні, та у разі потреби проводиться професійний підбір фахівців із застосуванням профдіагностичних методик.

“Працевлаштування та застосування праці інвалідів – питання, яке потребує особливої уваги з боку кожного роботодавця, що використовує найману працю, де працюють за основним місцем роботи вісім і більше осіб, а також для всіх без винятку підприємств, де працює хоча б одна особа, визнана у встановленому порядку інвалідом. Протягом 2013 року близько 2,6 тис. осіб з інвалідністю знайшли роботу, що говорить про плідну роботу центральних органів виконавчої влади. Водночас, люди з інвалідністю потребують особливої уваги. Тому держава має використовуючи сучасні інформаційні технології, реалізувати нові інструменти для прискорення їх працевлаштування,” – зазначив Олексій Журавко.

zhuravko.com

1 реплік к “Шляхи прискорення працевлаштування осіб з інвалідністю”

  1. Ніна Сивицька :

    цы питання можливо вирішити скоріше якщо відкрити підрозділи мого підприємства по всій Україні. а я шукаю однодумців задля цього.+380952264713

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*