Незрячі зіткнулись із проблемами на президентських виборах

1 14 6 1397506708 1353228611 1. виборах

Під час позачергових президентських виборів особи, які є незрячими чи мають вади зору, не мали змоги голосувати з допомогою спеціальних трафаретів, як це було на парламентських виборах у 2012 році.

Любов Кукурудза, голова Львівської обласної організації Українського товариства сліпих, в регіоні є до 3000 інвалідів по зору І-ї й ІІ-ї груп.

Ці люди як виборці надзвичайно активні. Тому участь у виборах беруть зазвичай 90% з них. Здійснити своє волевиявлення вони зможуть лише скориставшись допомогою сторонніх осіб, позаяк спеціальних трафаретів, які були впроваджені на парламентських виборах 2012-го, цьогоріч на дільницях немає.

Пані Кукурудза розповіла, що 25 травня на одній із дільниць трапився випадок, коли донька намагалася зайти разом із незрячою матір’ю у кабінку для голосування, проте їй не дали цього зробити — молодша жінка була виборцем, зареєстрованим на іншій дільниці.

В іншому випадку, повідомила пані Кукурудза, члени дільничної виборчої комісії самі пропонували свою допомогу незрячій людині. Проте і такі дії заборонені.

Водночас представник організації “Зелений хрест” Олександр Волошин зазначив, що допомагав проголосувати слабозорій людині і жодних проблем це не викликало. Він додав, що більшість дільниць є недоступними для людей з інвалідністю — відсутні пандуси.

Тож людям на візках важко заїхати у приміщення. Водночас він відзначив, що кабінки для голосування зробили доступними для інвалідів.

Львівські новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*