«Рівні можливості у виборах 2014 р. для людей з інвалідністю» – крок у майбутнє

1 17 6 554 2. інвалідністю

  1 17 6 554 1З квітня 2014 р. Вінницька ГО «Паросток» реалізовує соціальний проект «Рівні можливості у виборах 2014 р. для людей з інвалідністю», підтриманий Фондом сприяння демократії Посольства Америки.

На сьогоднішній день на Вінниччині проживає більше ніж 177240 осіб з інвалідністю та більше ніж 3000 осіб, які живуть з ВІЛ/СНІДом, із них майже 700 осіб має статус інваліда.

Повноті народного волевиявлення людей з інвалідністю та людей, що живуть з ВІЛ/СНІД під час виборчого процесу заважає ряд проблем, які держава може вирішити, але не звертає на них належної уваги. Це – проблема безініціативності та низької активності людей з інвалідністю; проблема відсутності знань своїх виборчих прав та механізмів їх реалізації; проблема відсутності умов доступності до виборчих дільниць, тощо.

Саме тому робота в рамках проекту спрямована на посилення мотивації людей з інвалідністю та людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, сприянню тим самим запобіганню правопорушень щодо можливого використання їхніх голосів, сприянню створення умов для голосування на виборчих дільницях людей з інвалідністю та людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, а також налаштуванні громади Вінниччини на толерантне ставлення та розуміння проблем вищезгаданих категорій і всіляке сприяння їхньому волевиявленню у виборах 2014 року.

Під час реалізації проекту ГО «Паросток» проводила інформаційну компанію по підвищенню правової обізнаності людей з інвалідністю в сфері їх виборчих прав.

Протягом травня 2014 р. було проведено чотири правових тренінга «Твій голос – твоє майбуття» для людей з різними видами інвалідності, а саме: порушеннями зору, порушенням слуху, порушенням опорно-рухового апарату та для людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом. Тренінги були направлені на підняття громадської позиції вищезазначених категорій населення.

Також відбулася інформаційна зустріч з представниками дільничних комісій, метою якої було роз’яснення для працівники дільничних комісій особливостей роботи з людьми з інвалідністю та людьми, що живуть з ВІЛ/СНІД, мотивування їх до зміни відношення до проблеми участі людей з інвалідністю у виборах (зокрема, до важливості їхнього голосування саме на дільницях)

Протягом квітня – травня 2014 р. ГО «Паросток» спільно з фахівцями та волонтерами Вінницької обласної Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» здійснювали моніторинг архітектурної доступності виборчих дільниць для людей з інвалідністю у місті Вінниці та 10 районних центрів Вінницької області, а саме: Козятина, Калинівки, Жмеринки, Хмільника, Літина, Липівця, Іллінців, Немирова, Бара та Турбова.

Моніторинг показав, що більшість виборчих дільниць м. Вінниця просто фізично не доступні для людей з порушенням опорно-рухового апарату. Найгіршою виявилася ситуація у районних центрах Вінницької області: більшість дільниць розташовано на других поверхах, де існує величезна кількість сходів, самостійно подолати які людина з порушенням опорно-рухового апарату ніколи не зможе. Майже у всіх виборчих дільницях відсутні пандуси, відсутні поруччя біля входу, туалетні кімнати виявилися зовсім не пристосованими для людей з інвалідністю, тощо. Прикрим виявилося спілкування з членами виборчих дільниць, які не усвідомлюють необхідності голосування людей з інвалідністю саме на виборчих дільницях, і не бачать в цьому проблеми, тим самим принижуючи гідність та право людей з обмеженими можливостями. Саме держава обмежує можливості людей з інвалідністю, залишаючи їх на узбіччі усіх процесів, які відбуваються в державі.

У день виборів ГО «Паросток» за допомогою волонтерів організувала транспортну доставку людей з інвалідністю на виборчі дільниці, тим самим забезпечивши можливість людям з інвалідністю проголосувати на дільницях.

З квітня 2014 р. розпочала роботу інформаційно-консультативна «гарячої телефонна лінія», яка надає консультації з юридичних та соціальних питань людей з інвалідністю щодо виборчого процесу. Завдяки консультуванню люди з інвалідністю отримали можливість повною мірою реалізувати своє право на вільне волевиявлення.

В рамках реалізації проекту протягом червня – серпня 2014 р. продовжує надаватися правова допомога людям з інвалідністю з питань виборчого права, адже ми стоїмо на шляху нових виборів, а саме виборів до Верховної Ради України. Ще є час і всі бажаючі люди з інвалідністю можуть отримати правову допомогу з реалізації свого права на вільне волевиявлення. Консультації надаються в офісному приміщенні ГО «Паросток», яке знаходиться за адресою: м. Вінниця, площа Перемоги, 51. Попередній запис відбувається за телефоном 0677831061.

ГО «Паросток» сподівається на те, що незабаром відбудеться зміна ставлення чиновників та громади Вінниччини до проблем людей з інвалідністю та людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, будуть враховані особливості даних категорій населення, а згодом ми все ж таки побудуємо суспільство рівних можливостей, як у всіх цивілізованих країнах!

“Моя Вінниця” +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*