У Секретаріаті Уповноваженого обговорили стан впровадження європейських стандартів при реалізації прав осіб з розладами психіки

1 30 6 TAB 5782 2. психічними розладами, інвалідів

  1 30 6 TAB 5782 1

26 червня 2014 року Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з Українським науково-дослідним інститутом соціальної i судової психiатрiї та наркології МОЗ України було проведено круглий стіл на тему: «Стан впровадження європейських стандартів при реалізації прав осіб з розладами психіки».

Під час засідання круглого столу обговорювались проблеми невідповідності українського законодавства вимогам сучасних європейських стандартів – існуючі проблеми при реалізації прав осіб з вадами психічного здоров’я, проблеми надання психіатричної допомоги дітям, відокремлення її від психіатричної допомоги дорослим, дистигматизації цієї допомоги, створення закладів для надання примусових, виховних та медичних заходів, інтеграції із загальномедичною мережею. При цьому були озвучені системні проблеми в організації лікування і проживанні осіб з психічними розладами в установах системи оборони, охорони здоров’я, соціального захисту населення, а також у пенітенціарній системі.

Представник Уповноваженого з прав людини Ірина Кушнір поінформувала учасників конференції про діяльність Омбудсмана у сфері захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок стійких психічних та інтелектуальних порушень, в тому числі про результати моніторингу установ охорони здоров’я та соціального захисту населення, де перебувають люди з психічними розладами, проведеного Департаментом з питань реалізації національного превентивного механізму.

Ірина Кушнір представила присутнім позицію Омбудсмана України щодо необхідності внесення змін до чинного законодавства, насамперед, скасування дискримінаційних норм.

«Питання дотримання прав осіб з вадами психічного здоров’я перебуває під пильною увагою Уповноваженого з прав людини. Підтвердженням цього є три конституційні подання Уповноваженого до Конституційного Суду України: про визнання частково неконституційними низки положень Цивільного процесуального кодексу України та Цивільного кодексу України про визнання судом фізичної особи недієздатною; про визнання такими, що не відповідають Конституції України, положення частини першої статті 13 Закону України «Про психіатричну допомогу» в частині, яка передбачає, що особа, визнана у встановленому законом порядку недієздатною, госпіталізується до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна, а також частини другої статті 8 Закону України «Про звернення громадян» в частині, яка передбачає, що звернення осіб, визнаних судом недієздатними, не підлягають розгляду», – зазначила Представник Уповноваженого з прав людини Ірина Кушнір.

Присутні німецькі учасники проекту високо оцінили об’єднання зусиль представників органів державної влади, громадськості та медичної спільноти у справі захисту прав осіб з психічними розладами.

«Ми підтримуємо те, що в Україні сьогодні зібралися практики і теоретики, які спільно намагаються знайти рішення існуючих проблем у галузі психіатричної допомоги. З приємністю також можу відмітити позитивні зрушення, і найголовніше – бажання до змін», – зазначив керівник проекту «Партнерство в охороні психічного здоров’я» Нільс Пьорксен.

За результатами круглого столу були розроблені рекомендації щодо якнайшвидшого впровадження європейських стандартів у сфері надання психіатричної допомоги, які будуть направлені до відповідних міністерств та відомств, до компетенції яких входять ці питання. Також прийнято рішення про створення робочої групи з напрацювання змін до законодавства у зазначеній сфері. Українська сторона одностайно зійшлася на необхідності продовження проекту «Партнерство в охороні психічного здоров’я», який завершився у 2014 році.

У роботі круглого столу також взяли участь представники Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних i кримінальних справ, Генеральної прокуратури України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Державної пенітенціарної служби України, Асоціації психіатрів України, Національної асамблеї інвалідів України, ВГСПО «Національна асамблея інвалідів України», Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю», представник центру вторинної правової допомоги м. Дніпропетровська, керівники психіатричних установ України.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*