На Дніпропетровщині за порушення прав громадян на пенсійне забезпечення та соціальної захищеності інвалідів розпочато 17 кримінальних проваджень

1 11 7 imagesKW34CMZN14-08-07-1407418487 3. інвалідів

Органами прокуратури області проведено 254 перевірки додержання вимог законів щодо захисту прав громадян на пенсійне забезпечення, соціальної захищеності інвалідів та інших малозабезпечених верств населення. За їх результатами розпочато 17 кримінальних проваджень, з яких 13 направлено до суду, внесено 237 подань про усунення порушень прав громадян на пенсійне забезпечення та соціальний захист інвалідів, на виконання яких 106 посадовців органів виконавчої влади та місцевого самоврядування притягнуто до дисциплінарної відповідальності, з яких 89 посадових осіб органів державного контролю. Відшкодовано понад 60 млн. грн., до суду пред’явлено позовів на суму 9 млн. грн.

Перевірками встановлені непоодинокі факти порушень у сфері соціальної захищеності інвалідів та інших малозабезпечених верств населення, основними з яких є нестворення роботодавцями нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів; несплата ними адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями; порушення прав громадян при призначенні, нарахуванні та виплаті їм пенсій та інших соціальних допомог.

Основними порушеннями у сфері пенсійного забезпечення є неповне використання посадовими особами органів Пенсійного фонду та Міндоходів у Дніпропетровській області наданих законом повноважень по стягненню заборгованості зі сплати єдиного внеску та внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, несплата яких позбавляє громадян права на призначення їм пенсій та інших соціальних виплат.

Також виявлено порушення прав громадян, які виїхали з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а також Донецької та Луганської областей, що полягають у затримці виплати їм пенсій та інших соціальних допомог.

Прес-служба прокуратури області 718-13-16

Прокуратура Дніпропетровської області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*