Зафіксовано порушення прав психічно хворих через недосконалість законодавства

1 26 8 DSCN7868 2. інтернаті

  1 26 8 DSCN7868 1Це виявив моніторинговий візит до Смілянського психоневрологічного інтернату, здійснений працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого, регіональним координатором Уповноваженого зі зв’язків із громадськістю у Черкаській області Володимиром Батчаєвим та громадським монітором Петром Євтушенком.

У зазначеному закладі проживають 195 жінок і чоловіків – інвалідів з розладами психіки, 98 із них є недієздатними. У побудованому за спеціальним проектом інтернаті забезпечені умови, необхідні для проживання осіб з особливими потребами, відсутня жорстка регламентація, персонал ставиться до хворих уважно і доброзичливо. З дозволу лікаря підопічні вільно виходять у місто, налагоджено добрі стосунки з місцевою громадою і благодійниками. Велике підсобне господарство забезпечує стовідсоткове виконання натуральних норм харчування та заготівлю консервованих овочів та фруктів на зиму з метою урізноманітнення меню.

Позитивні враження у моніторів залишилися і від організації в інтернаті медичної та психологічної реабілітації людей з інвалідністю, яка проводиться з урахуванням стану здоров’я конкретного хворого.

Водночас, трудова реабілітація підопічних у літній час фактично зведена до їх роботи в підсобному господарстві. Крім цього, були виявлені такі проблеми та недоліки: не надходження з березня 2014 р. пенсійних коштів на рахунок установи щодо 55 підопічних, визнаних недієздатними; недостатня кількість комфортних прогулянкових майданчиків (відсутні зручні лавочки, столи, місця із захистом від атмосферних опадів); незадовільний стан кухонного емальованого посуду; несправна сантехнічна арматура в окремих кімнатах для проживання та службових приміщеннях; погане забезпечення засобами особистої гігієни тощо.

Особливе занепокоєння викликає виявлення факту ізоляції однієї з підопічних в окремій кімнаті без медичного нагляду. Попри наполягання Уповноваженого з прав людини і звернення до керівництва Уряду України про необхідність унормування застосування такої ізоляції, у тому числі в установах соціального захисту населення, відповідний документ досі не прийнято. Необхідність застосування ізоляції в психоневрологічному інтернаті існує, але через відсутність нормативного врегулювання, така ізоляція часто застосовується із порушеннями прав людини.

Підготовлені акти реагування Уповноваженого з прав людини щодо забезпечення прав підопічних Смілянського психоневрологічного інтернату будуть спрямовані до Міністерства соціального захисту населення України.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*