Громадські організації закликають політиків створити на виборчих дільницях умови для голосування людям з інвалідністю

1 14 6 1397506708 1353228611 1. інвалідністю

Громадські організації закликають політиків та громадськість створити рівні можливості для участі у виборах людям з інвалідністю.

Про це сказала 26 серпня на прес-конференції в УНІАН на тему: «Рівні можливості у виборах-2014 для людей з інвалідністю» голова правління Вінницької міської організації соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» Ірина Саранча.

За її словами, на сьогодні в Україні проживає понад 2 млн 800 тис. людей з інвалідністю, і це є вагома частка виборців. «На сьогодні ця категорія людей позбавлена можливості повноцінного голосування і волевиявлення», – сказала вона.

За словами Саранчі, важливо, щоб інваліди голосували саме на виборчих дільницях, а не вдома. «Це є кроком до того, щоб показати, що ми голосуємо так само, як звичайні люди», – додала вона.

Саранча висловила сподівання, що політичні партії будуть «трошки толерантнішими і трошки активнішими щодо людей з інвалідністю».

За словами Саранчі, Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні провела моніторинг виборчих дільниць у Вінницькій та Одеській областях, який засвідчив, що більшість виборчих дільниць не є доступними для людей з інвалідністю. Зокрема, вони розташовані на других поверхах, приміщення не обладнані пандусами.

Саранча повідомила, що в цих областях було здійснено інформування людей з інвалідністю, зокрема, були проведені відповідні тренінги, працювала гаряча лінія, на яку інваліди та члени їх родин могли звернутися із запитаннями щодо участі у виборах.

Крім того, було відзнято відеоролик, видано інформаційні буклети та плакати для того, щоб спонукати людей з інвалідністю бути активними, а громади міст мають зрозуміли, що поряд із звичайними людьми є люди, які потребують толерантного ставлення.

«Ми сподіваємося, що парламентські вибори будуть доступнішими для людей з інвалідністю», – сказала Саранча.

За її словами, зараз багато військових повертаються із зони АТО інвалідами, і тому тема участі у виборах інвалідів є актуальною.

Голова правління ГО «Рада Вінниччини» Людмила Станіславенко зазначила, що необхідно розташовувати виборчі дільниці на перших поверхах, передбачити розширені кабінки для голосування для людей на візках, зробити пандуси.

УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*