Шахтарі-інваліди захищають свої права на мітингах

1 13 5 miting-miting-shahtari-shahteryi-kirovograd-oda-kirovograd-2. інвалідів

7 жовтня у Кіровограді пенсіонери-шахтарі провели мітинг перед ОДА. За кілька днів до цього представники профспілкових організацій гірників та шахтарі-інваліди пікетували Кабінет Міністрів. В акції, яку її учасники назвали “Люстрація по-шахтарськи”, взяли участь кілька сотень шахтарів із Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської та Волинської областей. Шахтарі вимагали від уряду погашення боргів із заробітної плати та висловлювали обурення законопроектами про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Під час мітингу в Кіровограді голова ОДА Сергій Кузьменко зустрівся з членами ініціативної групи пенсіонерів, які раніше працювали в гірничій галузі, й висловив готовність всебічно підтримати шахтарів у відстоюванні їхніх прав та підтримав їхню пропозицію щодо направлення до Верховної Ради України відповідного звернення.

Що саме вимагають шахтарі-пенсіонери, “ВГ” розповів голова громадської організації “Спілка інвалідів праці Інгульського рудоуправління” Павло Семич. За його словами, їх не влаштовує те, що уряд та депутати Верховної Ради України планують, зокрема, поставити пенсіонерів-інвалідів гірничої галузі перед вибором отримувати або пенсію, або так званий “регрес” – грошові виплати у зв’язку з профзахворюванням чи отриманою на виробництві травмою. Нині вони отримують і те, і те.

Відбулися подібні акції і в інших населених пунктах області, де є шахти, їх учасники надіслали листи Президентові України Петрові Порошенку, Голові Верховної Ради України Олександрові Турчинову, голові Комітету з питань соціальної політики Верховної Ради України Петрові Цибенку, народним депутатам України. У цих листах колишні шахтарі вимагають залишити самостійною структурною одиницею Фонд соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань; зняти з розгляду законопроект, у якому, на їхню думку, обмежено права інвалідів-пенсіонерів, котрі зазнали каліцтв чи набули професійного захворювання на виробництві; приймати закони, які стосуються інвалідів праці, тільки після узгодження законопроектів з представниками громадських організацій інвалідів праці та постраждалих на виробництві.

“Вечірня газета”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*