Забезпечення прав дітей з інвалідністю, на жаль, ще не стало питанням особливої уваги в роботі органів влади в Україні

1 10 disabledchild 0. інвалідністю

Про це заявила Представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина, виступаючи на 18-ій Щорічній конференції Європейської мережі Омбудсманів з питань дітей, що проходить у м. Единбург (Велика Британія).

«Нині державна підтримка сімей, де виховуються діти з інвалідністю, полягає, в основному, у виплаті пенсії та соціальної допомоги. Рівень охоплення дітей з інвалідністю реабілітаційними послугами є вкрай незадовільним. Переважна більшість реабілітаційних установ фінансуються з місцевих бюджетів. Можливості реабілітації дітей напряму залежать від соціально-економічного розвитку регіону, у якому вони проживають, та політики, яка проводиться в регіоні щодо проблем дітей з інвалідністю. Через низьку якість послуг, що надаються дітям за місцем їхнього проживання, мізерною є частка дітей, інтегрованих у навчальні заклади», – відзначила Аксана Філіпішина.

За словами Представника Уповноваженого, існує також проблема територіальної доступності центрів реабілітації дітей з інвалідністю, які розміщені переважно у великих містах. Сільські жителі мають дуже обмежені можливості доступу до таких центрів.

На переконання Аксани Філіпішиної, військова агресія з боку Російської Федерації на Схід України має своїм наслідком пряму підтримку сепаратистів і найманців та використання їх проти дітей України, що призводить до грубих і цинічних порушень прав дітей-інвалідів.

Так, 12 серпня 2014 року озброєні бойовики увірвалися до Луганської обласної лікарні і під загрозою фізичної розправи захопили 9 дітей-інвалідів у віці від 8 місяців до 2 років, які є вихованцями Луганського будинку дитини і перебували на стаціонарному лікуванні. За станом здоров’я ці діти потребують постійного стороннього догляду і медикаментозного лікування.

Лише у супроводі одного лікаря, в непристосованому для перевезення таких хворих дітей транспорті, без будь-яких дозвільних документів діти були доставлені до кордону з Російською Федерацією. Згодом лікаря залишили на кордоні, а діти у супроводі лише бойовиків були переміщені на територію Росії. Завдяки зусиллям дипломатичних установ і співпраці Омбудсманів з прав людини України і РФ дітей вдалося повернути на територію України через частину кордону, підконтрольну офіційній владі.

І такі приклади непоодинокі.

«Сьогодні, коли у світі збільшилась кількість локальних збройних конфліктів, є також необхідність перегляду чинних міжнародних документів щодо участі дітей у збройних конфліктах і напрацюванні нових рекомендацій з цього питання. Досвід України свідчить про те, що жодна країна світу не може бути впевнена в тому, що подібна ситуація її омине», – зазначила у своєму виступі Аксана Філіпішина.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*