Порошенко запровадив посаду уповноваженого з прав інвалідів

1 08 8 9308 2. інвалідністю, інвалідів

Президент України Петро Порошенко ввів посаду уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю. Про це йдеться в указі Президента № 902/2014 від 1 грудня 2014 р.

“Установити, що здійснення Президентом України конституційних повноважень щодо забезпечення додержання прав і законних інтересів людей з інвалідністю забезпечується Уповноваженим Президента України з прав людей з інвалідністю”, – йдеться в документі.

Також даним указом Порошенко затвердив положення про уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю.

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

Як зазначають у прес-служба Президента, уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю запроваджується відповідно до вимоги Конвенції ООН про права інвалідів та відповідно до пункту 28 частини першої статті 106 Конституції України.

“Серед пріоритетних завдань роботи Уповноваженого – впровадження міжнародних стандартів інтеграції людей з інвалідністю у життя суспільства, виховання поваги до особливостей цих людей”, – йдеться у документі.

Згідно з документом, на нього покладається здійснення конституційних повноважень щодо забезпечення додержання прав і законних інтересів людей з інвалідністю. Зокрема, Уповноважений опікуватиметься питаннями забезпечення належних умов для реалізації громадянських, соціальних, економічних та культурних прав і законних інтересів людей з інвалідністю, в тому числі тих, які отримали інвалідність у зоні проведення антитерористичної операції, інвалідів війни, недопущення їх дискримінації.

У положенні про уповноваженого також зазначається, що він має здійснювати моніторинг додержання в країні прав і законних інтересів людей з інвалідністю, виконання Україною міжнародних зобов’язань у цій сфері, вносити Президентові України пропозиції щодо припинення, усунення, запобігання обмеженню та порушенню прав і законних інтересів людей з інвалідністю.

“Особа, яка опікуватиметься правами людей з обмеженими можливостями, також має відвідувати органи державної влади, місцевого самоврядування, заклади реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів, геріатричні пансіонати, будинки-інтернати для громадян похилого віку та інвалідів, навчальні заклади, заклади охорони здоров’я, військові госпіталі, психіатричні та інші заклади, в яких перебувають люди з інвалідністю”. – йдеться у повідомленні.

“РБК – Україна”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*